Největší výrobci mobilů? Některé známé značky nejsou ani v Top 15

Huawei

Huawei Zdroj: mobilmania.cz

Koncem každého kalendářního čtvrtletí zveřejňují analytické agentury odhady prodejnosti smartphonů podle kusů a jednotlivých značek. Většinou se ale uvádí pouze prvních pět značek a pořadí na dalších místech se shrnuje do položky Ostatní. Značky jako HTC nebo BlackBerry se nedostaly ani do něj.

Studie Digital Research nyní přichází s podrobnějším žebříčkem, který ukazuje pořadí na dalších příčkách až do 15. místa. Statistika je přitom neúprosná – větší tržní podíl než něteří v minulosti úspěšní hráči už dnes mají i prakticky neznámé čínské značky. Například značky HTC nebo BlackBerry jako průkopníky kategorie smartphonů byste v Top 15 hledali marně.

Největší výrobci mobilních telefonůNejvětší výrobci mobilních telefonů | Zive.czTabulku zvětšíte kliknutím

Celkově se podle Digital Research ve sledovaném období prodalo téměř 332 milionů balení smartphonů. První patnáctka výrobců přitom zaujímá přes 81 % trhu, zbytek je rozdrobený mezi minoritní výrobce.

V aktuálně probíhajícím čtvrtém čtvrtletí očekává agentura zvýšení prodejů na 397 milionů kusů, což by mělo znamenat celkem 1,326 miliardy prodaných chytrých telefonů za celý rok 2015.

Marshall London: smartphon pro milovníky zvuku a stylu