Nejvíce nominací na Oscara mají Birdman a Grandhotel Budapešť

Premiera filmu Grandhotel Budapešť v Praze

Premiera filmu Grandhotel Budapešť v Praze Zdroj: Profimedia.cz

Nejvíce nominací na ceny americké filmové akademie Oscar ve všech kategoriích získaly snímky Birdman a Grandhotel Budapešť. Oba při oznamování návrhů v Los Angeles posbíraly po devíti nominacích. Ucházet se budou také o ocenění pro nejlepší film nebo za nejlepší režii.

Nominaci na hlavní ceny pro nejlepší film dostalo osm snímků. Kromě filmů Birdman a Grandhotel Budapešť to jsou Americký sniper, Chlapectví, Kód Enigmy, Selma, Teorie všeho a Whiplash.

Počet nominací pro ten který film může být sám o sobě příslibem pro jeho šance na úspěch. V minulosti se ale stávalo, že nejčastěji nominovaný film nakonec uspěl jen v několika méně významných kategoriích. Slavnostní vyhlašování oscarových držitelů se uskuteční 22. února.

Mezi snímky nominovanými na nejlepší neanglicky mluvený film bude chybět český zástupce Fair Play režisérky Andrey Sedláčkové, který se v prosinci nedostal do užšího výběru.

Birdman už před nominacemi platil za favorita na získání hlavních Oscarů společně s dramatickým snímkem Chlapectví. Ten totiž proměnilo minulou neděli ve tři Zlaté Glóby pět nominací na ceny Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu. A právě Zlaté glóby jsou považovány za důležitý ukazatel pro filmové Oscary.

Oscara za nejlepší režii mohou získat Alejandro González Iňárritu (Birdman), Wes Anderson (Grandhotel Budapešť), Richard Linklater (Chlapectví), Morten Tyldum (Kód Enigmy) a Bennett Miller (Hon na lišku).

S napětím dnes filmový svět očekával také nominace v hereckých kategoriích. Naději na získání pozlacené sošky za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli nakonec mají Steve Carell za svůj výkon ve filmu Hon na lišku, Bradley Cooper (Americký sniper), Benedict Cumberbatch (Kód Enigmy), Michael Keaton (Birdman) a Eddie Redmayne (Teorie všeho).

Oscar 2020: Výsledky >>>

Oscara za hlavní ženskou hereckou roli mohou získat herečky Marion Cotillardová (Dva dny, jedna noc), Felicity Jones (Teorie všeho), Julianne Mooreová (Still Alice), Rosamund Pikeová (Zmizelá) a Reese Witherspoonová (Divočina).