Nejvyšší hora Švédska se zmenšuje. Tání ledu jí připravilo o 24 výškových metrů

Kebnekaise

Kebnekaise Zdroj: profimedia.cz

Kebnekaise
Kebnekaise
Kebnekaise
Kebnekaise
Kebnekaise
7
Fotogalerie

Švédsko během toho léta přišlo o svou nejvyšší horu. Nové měření ukázalo, že kvůli dlouhodobému tání ledovce je jižní vrchol hory Kebnekaise, který dosud kraloval zeměpisným statistikám, nyní o 1,2 metrů nižší než skalnatý severní štít hory. Ten je tak se svými 2096,8 metru hlavním vrcholem Kebnekaise a zároveň nevyšší horou země.

Výška jižního vrcholu Kebnekaise byla kvůli neustálému tání a přibývání ledovce vždy proměnlivá. Největší nadmořská výška bývá naměřena v závěru severské zimy v květnu, nejnižší v závěru léta. Nyní je ale vrchol o 24 metrů níže než na počátku měření v 60. letech.

„Jde o vůbec nejnižší naměřenou hodnotu,“ prohlásila Gunhild Ninis Rosqvistová, profesorka Stockholmské univerzity, která pravidelné měření zajišťuje. „Skoro veškeré ubývání ledovce se odehrálo v posledních dvou dekádách, kdy ledovec ztrácel v průměru metr své výšky za rok,“ dodala.

 

Je pravděpodobné, že během zimy se jižní vrchol Kebnekaise opět stane nejvyšší horou Švédska, a země tak bude statistiku po několik následujících let přepisovat v závislosti na sezóně. Trend je ale podle vědců jednoznačný a do budoucna bude mít Švédsko po celý rok opět jen jeden nejvyšší vrchol – severní štít Kebnekaise.

Loni v květnu a červnu švédští meteorologové zaznamenali nejteplejší počasí v historii země. Arktickou část Švédku postihly rozsáhlé požáry, v jejich důsledku se jižní vrchol Kebnekaise snížil o čtyři metry. Letošní léto sice tak horké nebylo, ale i tak některá místa daleko za polárním kruhem zaznamenala teploty atakující 35 stupňů celsia. Naměřené maximum 34,8 stupně je nejvyšší dosud zaznamenaná teplota na sever od polárního kruhu.

Prohlédněte si fotogalerii: