Někdo kácí stromy? Ne, blíží se cyklista

Josef Kopřiva namontoval na kolo motor z motorové pily. O prázdninách na něm dojel až k šikmé věži v Pise.

Na kole jezdí v Budějovicích skoro každý. Na motorovém pár nadšenců. Ale šestašedesátiletý Josef Kopřiva ze Suchého Vrbného si vyrobil originál. Jeho bicykl pohání motor z motorové pily. Zvládl na něm už tisíce kilometrů. Letos v létě vyrazil do Itálie.
Svou cestu začal v Nové Peci pod Sněžkou, odtud pokračoval přes celé Německo, Rakousko až do Itálie. Spal v hotelech, hostelech i pod širákem. Motor zapínal jen do prudkých kopců a hravě tak překonal Alpy i Apeniny. Nejvíc urazil na své prázdninové cestě 180 kilometrů za den, průměrně však jezdil 130 kilometrů. „Jestli se člověk chce někam dostat, tak minimálně stovku denně musí dát,“ říká Kopřiva, který chtěl došlapat až do Sardinie.
Když ale seděl pod šikmou věží v Pise na pivu, které si rád na každé zastávce dopřál, začal o dalším pokračování v cestě pochybovat. „Bylo tam na mě strašné horko a já vyměknul. Kdybych měl s sebou parťáka, určitě bychom se vzájemně vyhecovali. Ale protože nikdo takové kolo nemá, musím jezdit sám,“ vypráví cyklista, který je vyučený strojním zámečníkem. Do Budějovic se tak vrátil po čtrnácti dnech putování.
Svou první delší cestu na motorovém kole podnikl před čtrnácti lety do Bibione a zpět. Od té doby bicykl neustále vylepšuje. „Byl to dlouhý vývoj. Dokonce jsem dozadu na kolo přidělal vrtuli. Motor jen řval, dělal vichr, ale výkon za nic nestál. Také jsem zkoušel motor ze sekačky. To už jezdilo dobře, ale pořád mi hořely pláště,“ vzpomíná Kopřiva.
Tvrdí, že dnes je jeho výtvor dokonalý. Na rámu má tři lahve. Na benzín, olej a vodu. Stroj dokáže ujet na osm decilitrů benzínu dvě stě kilometrů. Kolo má i poplašné zařízení. Rozhouká se, kdykoli s ním někdo nepovolaný pohne. Vybavené je také GPS a solární nabíječkou. Motor řve 105 decibely.
Loni na svém vehiklu strávil v podobném tempu jako letos třiadvacet dní ve Francii. Josef Kopřiva nejezdí však jen s motorem. Před třemi lety bez pohonu projel celý řecký poloostrov Chalkidiki, navštívil také africkou Casablancu. Rád ale vyráží i po okolí Českých Budějovic.

Máte podobný originální bicykl? Josef Kopřiva hledá parťáka se silným strojem na dlouhé cyklovýlety.