Nelegálních zbraní přibylo

Půlroční zbraňová amnestie v Česku skončila. Nejvíce zbraní odevzdali policii Středočeši. V kraji pak obyvatelé Kladenska.

Více než 900 různých palných zbraní přinesli lidé do posledního červencového dne, kdy končila zbraňová amnestie, na policejní stanice ve středních Čechách. Nejvíce policistům na Kladensku, a to 115 zbraní.
„Zbraní bez povolení zůstalo i po amnestii mezi lidmi určitě ještě hodně. Ti, kteří potřebují zbraně ke kriminální činnosti, je policii určitě neodevzdali. Zbraně, ze kterých někdo někoho trefil, se prostě nepřiznávají,“ míní Jan Pedál z Rozdělova.
Nejčastěji lidé podle policie odevzdávali opakovací, samonabíjecí dlouhé a plynové zbraně. Při minulé amnestii, před šesti lety, evidovali kladenští policisté pouze pětatřicet vrácených zbraní.
„Nárůst počtu odevzdaných nelegálních zbraní souvisí také s tím, že od poslední zbraňové amnestie lidé na Kladensku zrekonstruovali více starých domů než v letech předtím. V nich totiž nacházejí ještě mnoho zbraní například z druhé světové války,“ vysvětlila mluvčí kladenské policie Jana Šteinerová.
Kladenští policisté dosud mezi odevzdanými zbraněmi nenarazili na takovou, s níž byl spáchaný trestný čin. Při přebírání zbraní také nezatkli žádnou podezřelou osobu.
Většina z lidí, kteří při letošní amnestii odevzdali zbraň, ji dostane zpět už jako řádný vlastník. Čtěte téma na str. 2 a 3