Německo s Francií uvažují o panevropském internetu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Tomas Novak, Euro E15

Německé a francouzské úřady zkoumají možnost vybudování panevropské internetové sítě oddělené od USA a tedy i moci NSA. V plánu není budování nových kabelů, ale spíše routovacích cest, aby paket neopouštěl evropský kontinent. Pokud tedy odešlete e-mail z Berlína do Paříže, jeho data nepoletí přes případného prostředníka za oceánem, ale nejkratší cestou k cíli.

O něčem podobném uvažovalo Německo již dříve, když se provalilo, že americká agentura roky odposlouchávala tamní instituce včetně kancléřky Merkelové.

Němci hodlají upravit routovací systémy takovým způsobem, aby tamní uživatele internetu, kteří si prohlíží výhradně německé weby, neopustil německý internet. Toho lze docílit pouze vynucenou peeringovou spoluprací mezi všemi poskytovateli připojení a hostingu v Německu. Podobně by to podle širšího plánu mohlo fungovat i v celé Evropě.

Podle informací webu TheVerge je spolupráci nakloněn také francouzský prezident Francois Hollande. Francie je prý připravena spolupracovat s Německem a obecně souhlasí s německými nápady.

Francie s Německém nejsou jediné země, které po špionážní aféře Spojených států uvažují o „samostatném“ internetu. S podobnou ideou už přišla také Brazílie. Kritici však upozorňují, že snaha internet rozdělovat na základě státních hranic odporuje principům, na nichž světová síť stojí.