Nemovitosti v Česku zdražily, Polsko nabízí nové příležitosti

Zdroj: MSU HOLDING a.s.

Polský trh s nemovitostmi získává především po vypuknutí pandemie zaslouženou pozornost. Ceny tu i přes zdražování zůstávají v porovnání s Českou republikou příznivé, do budoucna se přitom očekává další růst. O velkém potenciálu trhu svědčí i rostoucí zájem českých investorů, kteří se zde zaměřili nejen na rezidenční projekty, ale také na kancelářské budovy nebo apartmány určené ke krátkodobému pronájmu.

Ačkoli další vývoj nejen na realitním trhu není jednoduché odhadnout, zkušenosti z jiných zemí, včetně České republiky, nám určitá data nabízejí. „Zatímco v České republice postupně převládl západní trend, kdy si běžní lidé už téměř nemohou dovolit vlastní bydlení v centru Prahy, a dávají tedy přednost nájemnímu bydlení nebo vzdálenějším lokalitám, v Polsku je situace stále poměrně stabilní. Připomíná český trh přibližně před třemi lety. Ceny nemovitostí už se mírně zvýšily, ještě ale očekáváme výrazný růst,“ říká Matěj Staněk, zástupce developera projektu Laguna Beskidów.

Apartmány na břehu jezera

Laguna Beskidów (Laguna Beskyd) je nově vznikající projekt situovaný v blízkosti našich hranic, který proto přirozeně vzbudil zájem u tuzemských investorů a získal české zastoupení. Celkem sedm budov vyroste na břehu jezera Żywieckie (Živec), kam se z Prahy dostanete za necelých pět hodin jízdy autem.

Turisticky atraktivní lokalita dává záruku, že apartmány budou oblíbeným cílem návštěvníků během léta i zimy. Okolní krajinou prochází přes 80 kilometrů cyklistických tras a jezero nabízí další možnosti vyžití. Jen 15 minut jízdy od Laguny Beskidów potom leží Szczyrk (Ščirk), který se stal hlavním zimním městem Polska a svým návštěvníkům nabízí téměř 50 kilometrů sjezdovek.

Jen o pět minut víc vám zabere jízda do města Bielsko-Biała (Bílsko-Bělá). Toto půlmilionové město se pyšní krásnou architekturou, díky které si vysloužilo označení „Malá Vídeň“, a je současně hlavním kulturním centrem regionu.

MSU HOLDING a.s.

Investiční příležitost s 10letou návratností

Developerský projekt Laguna Beskidów je pro české investory zajímavý nejen svou lokalitou, ale také cenami apartmánů a návratností investice. V nabídce jsou apartmány 1kk, 2kk a 3kk a ceny jsou zatím více než příznivé. Například 3kk apartmán s terasou o celkové výměře 55 metrů čtverečních je k dispozici za 3 748 680 korun. Metr čtvereční tak vychází na 68 158 korun, což je v porovnání s obdobnými českými projekty poloviční, někdy dokonce až třetinová částka.

Apartmány budou následně určeny k dalšímu pronájmu. Vzhledem k atraktivní lokalitě se očekává vysoká celoroční obsazenost apartmánů a také roční růst hodnoty nemovitostí o přibližně osm procent. Investoři tak mohou dosáhnout ročního zhodnocení až 12,5 procent, aniž by s apartmány měli jakékoli starosti. Zajištění pronájmů i správu celého objektu si vezme na starost polská společnost Fragola Apartments, která nyní spravuje krátkodobé pronájmy téměř stovky apartmánů v Katovicích a Krakově. Příjmy jsou následně rozděleny tak, že společnost Fragola Apartments získává 30 procent z peněz utržených za pronájmy apartmánů a ke klientovi putuje 70 procent. Vyúčtování probíhá každý měsíc.

MSU HOLDING a.s.

Jak může návratnost takové investice vypadat v praxi? Jako příklad nám poslouží apartmán o výměře 33 metrů čtverečních s terasou a parkovacím stáním, u kterého byla využita střední varianta dokončovacích prací a materiálů. Ve výpočtu jsou zohledněny reálné ceny pronájmů a předpokládaný růst hodnoty apartmánu.

  • Kupní cena:                2 820 000 korun
  • Cena za noc:              1 792 korun
  • Obsazenost:               65 procent (237 dní)
  • Brutto výnosnost:       422 334 korun
  • Netto výnosnost:        295 633 korun (po odečtení nákladů na správu                                                  apartmánu), 10,48 procent ročně
  • Návratnost:                9,5 roku

Koupě nemovitosti v Polsku je jednodušší, než si myslíte

Polské zákony hrají českým investorům do karet. Nákup a převod nemovitosti na českého majitele není žádný problém. Samotná koupě probíhá podobným způsobem, na jaký jsme zvyklí u nás. Nejprve se podepisuje rezervační smlouva, v případě spolupráce s developerem následuje smlouva o smlouvě budoucí kupní a finálním dokumentem je kupní smlouva, která se podepisuje po dokončení projektu.

V případě projektu Laguna Beskidów se v rámci rezervační smlouvy skládá záloha ve výši 50 tisíc korun. Ta investorovi zajistí garanci uvedené kupní ceny, která je po podpisu rezervační smlouvy neměnná, a to i v případě prudkého zvyšování cen nemovitostí. Smlouva o smlouvě budoucí kupní se podepisuje pod notářským dohledem, což dává investorovi velkou bezpečnostní záruku.

MSU HOLDING a.s.

Cena nemovitosti se platí postupně a mezi jednotlivými splátkami, které činí 20 procent z celkové částky, je vždy rozestup několika měsíců. To je pro investory zajímavé především z hlediska cashflow, protože často vůbec nemusí čerpat hypoteční úvěr ani sahat do svých rezerv. Navíc je umožněno koupit apartmán na českou společnost, což je další výrazné plus. Možná vás ještě napadá, jak je to s daňovou povinností. Pokud jde o příjmy z pronájmu, daně se v tomto případě odvádějí přímo v České republice. V Polsku se platí pouze daň z nemovitosti, ke které vám vždy včas přijde vyúčtování i se všemi instrukcemi ohledně platby.

Laguna Beskidów rychle přilákala velké množství zájemců. V současné době už je prodaných více než 150 apartmánů. Pokud nabídka zaujala i vás, na webových stránkách projektu najdete další potřebné informace.