Nemovitosti v příštím roce dále zlevní, předpovídá Dumrealit.cz

Ceny nemovitostí na českém trhu budou v příštím roce dále klesat, už ne ale takovým tempem jako dosud. Pozemky mohou naopak v některých lokalitách podražit. Podle obchodního ředitele sítě realitních kanceláří Dumrealit.cz Petra Vláška je pokles cen možné očekávat vzhledem k nepříznivému vývoji v eurozóně a chystaným vládním reformám. Nejvíce zlevní panelové byty v méně atraktivních lokalitách. „Lidé budou pravděpodobně více zvažovat, kam a za jakým účelem budou investovat,“ podotkl Vlášek.

Nabídka bude navíc nadále převyšovat poptávku. „Když je v tomto státě dáno do bytové výstavby o 50 miliard korun více, než je vůbec schopný pojmout, tak bude nabídka ještě dlouho převyšovat poptávku,“ míní. Nabídka navíc bude dál růst o privatizovaný bytový fond a také o nemovitosti, které jsou a budou zatíženy nesplácenými zástavami a následně exekucemi. Z dlouhodobého hlediska však zůstávají nemovitosti stále výhodnou investicí k uložení peněz, doplnil.

Do konce letošního roku Vlášek očekává stagnaci cen. To souvisí s každoročním mírným oživením trhu v tomto období, podpořeným akčními nabídkami bank. Výhodné úrokové sazby hypoték budou příznivě působit na zvýšený zájem o koupi nemovitostí zejména letos na podzim a v první polovině příštího roku. Ceny pozemků nyní rostou zhruba dvouprocentním tempem. Vzhledem k omezenému počtu pozemků Vlášek předpokládá, že v některých lokalitách tento trend vydrží.