Neplatí. Přesto zůstávají bez trestu

Kladenské benzinky čelí náporu zlodějů. Načerpají plnou nádrž a odjedou bez zaplacení.

Neznámý mladík odjel minulý týden od rozdělovské benzinky Olymp Oil a nechal za sebou manko téměř dva tisíce korun. Obsluha u pokladny jen pokrčila rameny. „Stává se nám to často. Nemůžeme proti tomu nic dělat. Kamery dlužníka zjistí a pak je na policistech, jestli ho vypátrají. Zamykat čerpadla nechceme,“ řekla žena za pultem benzinky, která odmítla zveřejnit své jméno.
U rozdělovského případu se v letošní kladenské statistice objevilo pořadové číslo tři sta. Loni takto čerpací stanice v Kladně okradlo zhruba dvě stě lidí. Podle policistů může za jejich drzost benevolentní zákon. „Pokud řidič odjede bez placení a způsobí škodu do pěti tisíc korun, řešíme případ jako přestupek a předáváme ho ke správnímu řízení,“ říká mluvčí kladenské policie Michaela Nováková.

Nejčastěji v Kročehlavech

Nejčastěji okrádali řidiči v Kladně čerpací stanice OMV v Americké a Kročehlavské ulici. „Většinou přijedou kradenými auty s vyměněnou poznávací značkou. Natankují za pár stovek a zmizí. Ale jsou i řidiči, kteří se vrátí a dluh uhradí. Některým to však musí doporučit policisté,“ podotýká obsluha kročehlavské pumpy.
Kriminalisté odhalí měsíčně průměrně tři řidiče, kteří odjeli bez placení častěji než jednou. I v těchto případech by musela celková částka přesáhnout částku pěti tisíc korun, aby to byl trestný čin.