Nepomáhejte USA, zrušte Facebook, radí venezuelská ministryně

Facebook

Facebook

Kdo nechce pomáhat americké tajné službě CIA, ať zruší svůj facebookový účet, vzkázala Venezuelanům ministryně vězeňství. Venezuela je jednou z latinskoamerických zemí, které nabídly azyl Američanovi Edwardu Snowdenovi obviněnému USA ze špionáže. Mezitím se další země regionu přidaly k žádosti o vysvětlení amerického programu sledování komunikace lidí ve světě.

„Krajané, zrušte své facebookové účty, protože jste bez svého vědomí zdarma pracovali jako informátoři CIA! Projděte si kauzu Snowden!“ napsala na svém twitterovém účtu venezuelská ministryně vězeňství Iris Varelová.

Bývalý technik amerických tajných služeb Snowden zveřejnil informace o tom, že americká vláda má přístup k údajům o internetové a telefonní komunikaci lidí uvnitř i mimo USA. V rámci tajného programu Prism údajně využívá data klientů velkých internetových společností, mezi nimiž figuruje i Facebook.

Snowden již třetí týden podle všeho přebývá v tranzitním prostoru moskevského letiště, odkud se nemůže dostat, neboť mu USA zrušily pas. Mezitím požádal o azyl ve více než 20 zemích a Venezuela, Bolívie a Nikaragua mu jej přislíbily.

Varelová je dlouholetou příznivkyní „tvrdé linie“ letos zemřelého prezidenta Huga Cháveze a je známa svými protiamerickými názory. Své internetové doporučení doprovodila slovy, aby země dotčené špionážní aférou zažalovaly USA o náhradu škody.

Také další latinskoamerické státy se v posledních dnech rozhodly řešit údajné zásahy do soukromí svých občanů ze strany USA, i když většinou decentnějším způsobem. Mexická vláda ve středu oznámila, že prošetří informaci o sledování telefonátů Mexičanů, kterou přinesl tamní deník Excelsior. USA se jí podle deníku dopouštěly od roku 2007 se souhlasem tehdejšího mexického prezidenta Felipa Calderóna.

Skandál se počátkem týdne rozhořel také v Brazílii, kde údajné sledování komunikace ze strany USA řeší vedení země. Prezidentka Dilma Rousseffová řekla, že podá stížnost u Komise pro lidská práva OSN. Další představitelé Brazílie prohlašují, že nechtějí, aby aféra narušila dobré vztahy s Washingtonem. Kolumbijská vláda ve středu oznámila, že požaduje kvůli skandálu vysvětlení od amerického velvyslance v zemi. USA dosud požadavky nijak oficiálně nekomentovaly.