Nervydrásající Velkou cenu Číny opanoval Nico Rosberg

GP Číny 2012

GP Číny 2012 Zdroj: profimedia.cz

Němec si na okruhu v Šanghaji dojel pro své první vítězství ve formuli 1. Na stupních vítězů jej doprovodili piloti McLarenu Jenson Button a Lewis Hamilton.

Dějištěm třetího závodu sezony se stal okruh v Šanghaji. V sobotní kvalifikaci si zde nejlépe počínal Nico Rosberg, který společně s kolegou Michaelem Schumacherem zajistil Mercedesu první řadu. Z dalších míst odstartovali Kamuj Kobajaši, Kimi Räikkönen, Jenson Button, Mark Webber, Lewis Hamilton, Sergio Pérez a Fernando Alonso. Desítku nejlepších uzavřel Romain Grosjean. Dodatečnou penalizaci obdržel Jean-Eric Vergne, na jehož voze museli mechanici po kvalifikaci vyměnit hned několik částí, čímž porušili pravidla parc fermé. Francouz tak musel odstartovat z boxové uličky.

Start se nejlépe vydařil oběma mercedesům. Rosberg si své první místo pohlídal stejně jako Schumacher druhé. Dopředu se posunul také Jenson Button, který se po vnějšku první zatáčky dostal na třetí místo před Kimiho Räikkönena. Naopak až na sedmou příčku se propadl Kamuj Kobajaši ze Sauberu. Start se neobešel bez menší kolize v podání Bruna Senna a Felipeho Massy. Pilot Williamsu zezadu lehce ťukl do Massova ferrari, oba závodníci ale byli schopni dál pokračovat v závodě.

Po čtyřech kolech si začal Nico Rosberg na čele závodu budovat náskok, který v tu dobu činil 1,5 sekundy na druhého Michaela Schumachera. Pořadí od třetího místa dále bylo následující: Button, Räikkönen, Hamilton, Pérez, Kobajaši, Alonso, Massa a Grosjean. Obhájci titulu Vettelovi patřilo až třinácté místo.

GP Číny 2012GP Číny 2012 | profimedia.cz

Jako první se v sedmém kole vydal k mechanikům Mark Webber. Ti na jeho vůz nasadili střední sadu pneumatik. O tři kola později jej následoval kolega Vettel. Zastávka v boxech se příliš nepovedla Räikkönenovi, ten nejenže ztratil jednu pozici ve prospěch Hamiltona v boxech, ale po návratu na trať musel bojovat ještě s Webberem. Z tohoto souboje však jako vítěz vzešel Australan. Jezdec Lotusu se tak propadl o dvě pozice.

Obrovská rána pro Mercedes přišla ve třináctém kole. Michael Schumacher musel po zastávce v boxech pravděpodobně kvůli špatně utaženému kolu odstavit svůj vůz mimo trať. Ve 14. kole zamířil k mechanikům také lídr závodu Nico Rosberg. Do čela se tak na krátkou chvíli dostal Sergio Pérez.

Ve dvacátém kole se pořadí ustálilo. První byl Rosberg následován Buttonem, Hamiltonem, Webberem, Räikkönenem, Alonsem, Kobajašim, Grosjeanem, Vettelem a Pérezem.

Také druhou sérii zastávek započal Webber, a to v kole jednadvacátém. Ke slovu opět přišla tvrdší z obou směsí. O chvíli později jej napodobili oba piloti McLarenu. Souboj Hamiltona a Massy v polovině závodu se tentokrát obešel bez kolize, Brit se před jezdce Ferrari bez potíží dostal.

Podobnou strategii zvolili Alonso s Räikkönenem, kteří v rozmezí jednoho kola zajeli k mechanikům pro měkčí sadu pneumatik Pirelli. V té době měl Rosberg na prvním místě náskok větší než deset vteřin.

GP Číny 2012GP Číny 2012 | profimedia.cz

Za pomoci DRS se dostal Button v jednatřicátém kole na třetí příčku před Webbera. Prozatímní nejrychlejší čas si na své konto připsal Jean-Eric Vergne z Toro Rosso. Menší potíže měl při zastávce v boxech Heikki Kovalainen. Jeho mechanikům se nedařilo upevnit pravé zadní kolo, a Fin tak ztratil několik vteřin.

V pětatřicátém kole zajel na výměnu kol podruhé i Nico Rosberg, jenž měl předtím na čele závodu stále náskok jedenácti vteřin na druhého Buttona. Velké problémy s opotřebovanými pneumatikami měl Sergio Pérez, který svůj vůz dokázal jen stěží udržet na trati. Rozhodl se proto raději zamířit do boxů. Horkou chvilku si prožil Mark Webber, jenž ve třinácté zatáčce tvrdě najel na obrubník a málem se vznesl do vzduchu.

Ve čtyřicátém kole zajel do boxů z vedoucí pozice Jenson Button. Zastávka se však nepovedla podle plánu a Brit ztratil dobrých pět vteřin.

Průběžné pořadí v pětačtyřicátém kole bylo následující: Rosberg (2 zastávky), Räikkönen (2), Vettel (2), Button (3), Grosjean (2), Webber (3), Hamilton (3), Senna (2), Maldonado (2), Pérez (2).

O kolo později svedli nádherný souboj Maldonado, Grosjean, Pérez a Alonso. Pilot Williamsu svoji osmou příčku nakonec ubránil. To se ale nepovedlo Pérezovi, před kterého se dostal na desáté místo Alonso.

V osmačtyřicátém kole zaútočil na Räikkönena Vettel a úspěšně se před finského jezdce dostal. Podobný kousek se podařil ještě Buttonovi, Hamiltonovi, Webberovi, Grosjeanovi, Sennovi, Maldonadovi, Alonsovi, a oběma jezdcům Sauberu. Räikkönovo opotřebení pneumatik bylo tak velké, že během dvou kol spadl ze druhého místa na dvanácté.

Pět kol před koncem závodu se na stříbrnou příčku propracoval Jenson Button a odsunul tak Sebastiana Vettela. To vše v době, kdy Nico Rosberg jezdil na čele s pětadvacetivteřinovým náskokem.

GP Číny 2012GP Číny 2012 | profimedia.cz

Závěr závodu přinesl další pikantní souboje. Lewis Hamilton se za pomoci DRS dotáhl na Sebastiana Vettela, kterého ve čtrnácté zatáčce také předjel a zajistil si poslední místo na stupních vítězů. Před Němce se v předposledním kole dostal ještě Mark Webber.

Velkou cenu Číny vyhrál Nico Rosberg. Druhý skončil Jenson Button, třetí Lewis Hamilton. V první desítce dojeli ještě Sebastian Vettel, Mark Webber, Romain Grosjean, Bruno Senna, Pastor Maldonado, Fernando Alonso a Kamuj Kobajaši.

GP Číny 2012 - závodGP Číny 2012 - závod

Na další závod formule 1 nemusíme čekat dlouho, neboť hned příští týden se na okruhu Šakir koná Velká cena Bahrajnu.

F1sport.cz