Nesem vám noviny, zpívá celý kraj

Sbor čítající několik tisíc zpěváků patří k předvánočnímu času už čtrnáctým rokem.

Zima. Mrzne, sněží, nebo jen zalézá za nehty. Ruce v rukavicích svírají pohárky s kouřící tekutinou. Lidé procházejí mezi stánky vánočního trhu, ani moc nenakupují, a přesto tu jsou. Náhodný návštěvník centra Plzně by tenhle výjev, který se tu opakuje rok co rok v polovině prosince, asi chvíli nechápal. Plzeňané ale ví své.

Advent se totiž neobejde bez hromadného zpívání koled na náměstích letos už třinácti západočeských měst. Doprovodný program začíná v každém z nich jindy, ale jeden bod je společný. Jde o koledy Nesem vám noviny a Narodil se Kristus Pán. Úderem šesté hodiny večerní se prostřednictvím vln Českého rozhlasu Plzeň západočeská metropole spojí se Sušicí, Chlumčany, Spáleným Poříčím, Přešticemi, Kasejovicemi, Stříbrem, Hrádkem u Rokycan, Bělou nad Radbuzou, Blovicemi, Domažlicemi, Klatovy a Mirošovem. Vznikne tak unikátní mnohatisícový pěvecký sbor, který si tyhle dvě staré české vánoční písně zazpívá.

V Plzni začíná tradiční sborové odpoledne v půl čtvrté. V prostoru vánočních trhů pod věží katedrály zazpívá dětský pěvecký sbor Andílci, smíšený pěvecký sbor Vavřínek a kapela Alternativa.

„Po čtvrté hodině je vystřídá divadelní spolek Jezírko, který zahraje krátký příběh nazvaný Betlém. Po divadle dojde na kapelu Strašlivá podívaná. A k samotnému zpívání dovede přítomné lidi sbor Nová Česká píseň,“ vypočítává lákadla programu Lucie Kaslová z pořádající agentury RLA Stallion.

Také ve Spáleném Poříčí, kde se sborový zpěv koled ponese nad náměstím už poosmé, potěší přítomné svým vystoupením děti. „Zpívat tu budou děti z místní mateřinky a po nich sbor dospělých,“ dodává Lucie Kaslová. Tady začíná program v pět hodin odpoledne.

Stejně jako v pětašedesát kilometrů vzdálené Sušici. Zde bude na náměstí hrát živá hudba, jejíž program bude pokračovat i po společném zpívání. I Sušice se k originálnímu západočeskému vánočnímu zpívání koled připojuje letos už poosmé. A stejnou číslovkou se chlubí i v Přešticích. Tady pojali doprovodný program jako prezentaci místních zpěváků, herců a muzikantů.

Zájem každý rok roste

„Odpolednem budou provázet Michal Jánský a Kristýna Regnerová z ochotnického divadelního spolku. Ten také celý program zahájí. Dále se v programu představí třeba sbory Hlásek a Minihlásek a chybět nebude pochopitelně ani známá Carmina,“ vypočítává Lucie Kaslová a zdůrazňuje, že nakonec se všechny sbory vměstnají na jeviště, aby si lidé mohli zazpívat koledy spolu s nimi.

Jako poslední se k hromadnému zpívání koled připojily před pěti lety Blovice a Bělá nad Radbuzou. Letos se rodina rozezpívaných míst rozroste o náměstí v Mirošově a v Klatovech. „Zpívání koled s Českým rozhlasem, které se v některých městech konalo už tradičně, považuji za hezký nápad, a jsme se připojili také. Na klatovském náměstí se budou zpěváci scházet po páté hodině. Okolo půl šesté vystoupí dva dětské sbory klatovské základní umělecké školy a před šestou je vystřídá pěvecký sbor Šumavan, se kterým budou Klatované zpívat písně. Zahřát se bude možné u stánků s občerstvením,“ zve k prvnímu zpívání klatovský starosta Rudolf Salvetr.

Vánoční zpívání koled se poprvé konalo v roce 1998 jako pokus o ustavení světového rekordu ve sborovém zpěvu koled. Ten se v následujících letech podařilo několikrát překonat. Aktuální rekord má hodnotu 10 526 zpívajících a je z roku 2008.

KOLEDY

Zpívání koled 14. prosince se bude konat:

* v Plzni na náměstí Republiky
* v Chlumčanech na náměstí Bohuslava Kašpara
* v Sušici na náměstí Svobody
* ve Spáleném Poříčí na náměstí Svobody
* v Přešticích na Masarykově náměstí
* v Klatovech na náměstí Míru


Narodil se Kristus Pán... Znáte všechny sloky jedné z prvních českých koled?