Nestačí mít jen velké svaly, říká trenér Třasák

Šestitýdenní příprava mladoboleslavských fotbalistů odstartovala kondičním soustředěním v Lázních Bělohrad, kam Středočeši odjeli na pět dnů.

„Ke každému hráči je třeba přistupovat individuálně. Někdo nad sebou potřebuje mít bič, jiný cukr,“ říká kondiční trenér FK Mladá Boleslav Martin Třasák.

Hráči měli třítýdenní volno, ale úplně bez pohybu nebyli, že? Nemělo by na nich být znát, že měli pauzu. Hráči dostali individuální plán, podle kterého se o dovolené připravovali. Kdyby nic nedělali, byli by sami proti sobě. O to hůř by se pak dostávali do tempa a daleko více by jim hrozilo nějaké zranění.

Co tým absolvuje na kondičním soustředění?
Příprava se nijak zásadně neliší od těch předchozích. Hráči dopoledne trénují na hřišti, odpoledne běhají a o večerech mají na programu posilovnu a regeneraci. Myslím si, že výborné podmínky pro přípravu máme i v Mladé Boleslavi, ale trenér Stanner chtěl změnit prostředí.

Vy jste dříve hrál v první lize a dodnes se věnujete fotbalu na krajské úrovni. Pomáhá vám to v práci kondičního trenéra? Snažím se jít s dobou a zajímám se o to, jak ve světě hráči pracují na své kondici. Hodně jsem se naučil od italského kondičního trenéra, po jehož boku jsem byl tři roky v Baníku Ostrava.

Jakým způsobem motivujete hráče, aby si tyto návyky osvojili?
Hráčům vysvětluji, že když budou mít jen velké svaly, nestačí to. Fotbal je hodně o koordinaci, takže pracujeme s míči bosu, s expandery, s vlastní váhou těla… Ale někdy je těžké přesvědčit kluky, aby dělali něco jiného, než na co jsou zvyklí.