NewLine-1: malý Falcon 9 od čínské firmy může letět už za dva roky

Raketa NewLine-1

Raketa NewLine-1 Zdroj: LinkSpace

Start rakety NewLine-1
Firma začíná podobně, jako začínala SpaceX – vzlety a následným přistáním testovací rakety.
Vertikální vzlet a přistání
Test motoru
Vylepšená verze Falconu 9 (Block 5)
7
Fotogalerie

Čínská firma LinkSpace pracuje na menší opakovatelně použitelné raketě. Raketa NewLine-1 má vynášet menší družice do hmotnosti 200 kg. První stupeň bude disponovat 4+1 motory na kapalný kyslík a kerosin.

 

SpaceX je v současné době jedinou firmou, která má opakovatelně použitelný nosič. Chystá se první start vylepšené verze Falconu 9 (tzv. Block 5), která má zefektivnit opakované nasazování prvního stupně.

Opakovaně použitelných raket ale uvidíme za pár let mnohem více. Jednou z nich může být NewLine-1 od mladé čínské firmy LinkSpace, která byla založena před čtyřmi lety.

NewLine-1 bude mít stejně jako Falcon 9 opakovatelně použitelný první stupeň.

Koncept rakety se v poslední době měnil. Nejaktuálnější plány, které nám sdělila přímo firma LinkSpace, počítají s raketou o výšce 24 metrů a průměru 1,8 metru. Raketa tak bude asi 3krát menší než Falcon 9. Hmotnost NewLine-1 bude 43 tun.

První stupeň bude disponovat 4+1 motory na kapalný kyslík a kerosin s celkovým tahem 530 kN. Firma cíli na oblast mikrosatelitů a nanosatelitů, což znamená družice o hmotnosti do 200 kg.

Jen nanosatelity tvoří více než 60 % všech satelitů, které se v loňském roce vydaly na oběžnou dráhu Země.

V opakovatelně použitelném režimu vyjde jeden start rakety NewLine-1 asi na 15 milionů juanů, což je v přepočtu 50 milionů korun.

LinkSpace už provádí první testy vertikálního vzletu a přistání. K prvnímu startu rakety by mělo dojít v roce 2020.

Ve stejné době chce opakovatelně použitelnou raketu nasadit také čínská kosmická agentura. Raketa Dlouhý pochod 8 má být tak trochu podobná Falconu Heavy. Centrální stupeň na kapalné pohonné hmoty by měl disponovat přistávacími nohami a roštovými křídly jako Falcon 9.

Video placeholde
LinkSpace testuje vertikální start a přistání • Živě.cz

Přídavné boostery budou ale na tuhé pohonné hmoty a měly by přistávat na padácích – jako to dělaly rakety SRB amerického raketoplánu.

Článek vyšel na serveru VTM >>>