Něžná blondýnka rozdává rány pěstí

Patnáctiletá Alena Paldusová je první boxerkou u nás, která byla přijata do Sportovního centra mládeže.

Jmenuje se Alena Paldusová, je jí patnáct let a jednou by se ráda podívala na olympiádu. Že nejde jen o sen bláznivé holky, se ukázalo na konci června. Jako první boxerka u nás byla mladá dívka z Jablonce nad Nisou přijata do Sportovního centra mládeže.
„Můžu se konečně pořádně ukázat. Ženská liga v Čechách chybí, a tak si této možnosti moc vážím. Bude to skvělá zkušenost,“ nechala se slyšet patnáctiletá boxerka, která se v současné době chystá na evropský šampionát.

Karate ji nebavilo

K bojovému umění přivedlo Alenu Paldusovou karate. Neměla ale štěstí na trenéry a v zápasech se spíš trápila. A tak si řekla, že zkusí něco jiného.
„V ringu jsem se našla. Absolvovala první zápas a prostor mezi lany už neopustila. Lákala mě navíc možnost v ženském boxu nečeho dosáhnout. Ten český je totiž v plenkách a já vidím velkou výhodu v tom, že jsem s ním začala už takhle brzy,“ poznamenala Paldusová. Trenéra Aloise Škeříka o svém talentu přesvědčila. Rodiče ale ne. Pro nový koníček své dcery příliš pochopení neměli. Nepřispěla k tomu zřejmě ani krev z nosu, na kterou je, jak sama říká, doslova specialistkou.
„Zpočátku to byl dost boj. Vůbec nechtěli, abych zápasila. Stálo mě to dost přemlouvání. Nejdřív jsem na zápas jela a za chvíli už zase ne. Teď už je to lepší. Pomalu si zvykají a snaží se mi pomáhat. Na zápasy ale nechodí,“ prozradila boxerka.
O moc lépe nepochodila ani u svého, dnes už bývalého, přítele.
„Snažil se to chápat, ale bylo na něm vidět, že ho to mrzí a já potřebuji někoho, kdo mě bude do boxu tlačit,“ dodala Paldusová.

Škola nebo box

Po prázdninách čeká Alenu Paldusovou první velká změna v životě. Nastoupí totiž na turnovské gymnázium. Jak skloubí studium s boxem, zatím neví.
„Doufám, že to zvládnu. Nechci říkat, že gymnázium vzdám. Když to ale nepůjde, přestoupím na jinou školu. Vím, že je vzdělání důležité a že mě jednou bude živit. Box ale zahodit nechci. Uvidíme. Nechám se sama překvapit,“ má jasno Paldusová.