Nikkarinova sága 130 pokračuje velkými zvraty

Nikkarinova sága 130 pokračuje velkými zvraty

Nikkarinova sága 130 pokračuje velkými zvraty Zdroj: Repro E15

Po šesti letech od vydání prvního svazku český komiksový tvůrce Nikkarin představuje třetí pokračování ságy 130.

Postapokalyptická krajina, inspirace Malým princem a neustálé putování bláznivým, krásným i nebezpečným světem. To nabízí jedna z mála původních komiksových ság české provenience, která se letos rozrostla o třetí, tedy předposlední díl. Nese název 130: Čas hvězdoplavců a hlavní hrdina Bo se v něm potká se zcela novými protivníky. Ale také jej čekají noví spojenci.

Na konci předchozí části totiž v Nikkarinově (a Boově) příběhu došlo k zásadnímu zvratu, který děj posunul o několik let kupředu. Způsobila to jedna z časoprostorových anomálií, které na světě vytvořil dávný výbuch. Jen se Bo v nových časech rozkoukal, už musí utíkat před pořádně nebezpečnou vražednicí Intacto. Po útěku se pak znovu shledává s Princem Antoinem i Křižákem a spolu s maličkým Kňchem se pak vydávají sbírat síly před hlavní bitvou s Lupusem a jeho nebezpečnou suitou.

Čas hvězdoplavců trpí mírným problémem typickým pro předposlední části jakéhokoli epického vyprávění na pokračování. Jako by autor chtěl čtenáře (v případě filmů diváka) napnout k prasknutí, v těchto částech je z dějů vždy spíše méně a většinou se zde ustavují konečné aliance pro závěrečný pompézní boj. Také Boův příběh se tu nerozroste o největší překvapení. Přesto se i on dostává do výrazných problémů a často mu jde o krk. Závěr pak čtenáře nechá ve velmi zvláštním rozpoložení před posledním dílem.

Nikkarin navíc slabší příběh skvěle kompenzuje dalším popisem onoho podivného světa, v němž se celý příběh odehrává (zvlášť úžasná je scéna v cirkusu). Nikkarin (ročník 1987) svou kresbu inspirovanou velikány evropského artového komiksu stále piluje a tentokrát kouzlí ještě více působivých obrazů než dříve. Závěrečný díl ponese podtitul Poslední lekce a ať už vyjde kdykoli, nejspíš půjde o událost.

Jako příjemný bonus Nikkarin na závěr knihy přidal krátké příběhy roztomilého Kňcha, které jistě potěší fandy právě tohoto nemluvného, ale důležitého Boova souputníka.

Nikkarin: 130: Čas hvězdoplavců
Nakladatelství: Labyrint, 2015
Hodnocení: 70 %