Nobelovu cenu za chemii obdrželi Švéd, Američan a Turek za výzkum DNA

Nobelova cena

Nobelova cena

Letošní Nobelovu cenu za chemii získali Švéd Tomas Lindahl, Američan Paul Modrich a Turek Aziz Sancar za výzkum oprav DNA. Oznámila to Královská švédská akademie věd. Uvedla, že práce všech tří mužů "poskytuje základní znalosti o tom, jak fungují živé buňky".

Výzkum vědců je využíván mimo jiné při vývoji nových způsobů léčby rakoviny, dodala akademie. V loňském roce Nobelovu cenu za chemii obdrželi Američané Eric Betzig a William Moerner a Němec Steran Hell .

Mezi lety 1901 a 2014 bylo dosud uděleno celkem 106 Nobelových cen za chemii, v několika letech v období zejména první a druhé světové války nebylo uděleno žádné ocenění. V 63 případech cenu získal jen jeden laureát. Mezi oceněnými byly čtyři ženy.

Jen jediný člověk, britský biochemik Frederick Sander, získal Nobelovu cenu za chemii dvakrát, poprvé v roce 1958, podruhé v roce 1980. Nejmladším držitelem ocenění se stal v roce 1935 francouzský fyzik Frédéric Joliot-Curie, kterému bylo tehdy 35 let. Nejstarším byl v roce 2002 americký profesor analytické chemie John B. Fenn, kterému bylo 85 let. Průměrný věk všech dosavadních laureátů je 58 let.

Vizitky letošních laureátů Nobelovy ceny za chemii
Tomas Lindahl (77)

- Švédský vědec Tomas Lindahl, který se narodil 28. ledna 1938 ve Stockholmu, se zabývá výzkumem rakoviny.

- Titul PhD a doktorát z medicíny získal v letech 1967 a 1970 na stockholmském Institutu Karolinska.

- Postgraduálně působil na Princetonské univerzitě a na Rockefellerově univerzitě. Poté odjel do Británie, kde začal působit v organizaci Cancer Research UK, která se zabývá výzkumem rakoviny a také charitativní a osvětovou činností.

- Nyní působí v několika britských vědeckých institutech, jako například v Institutu Francise Cricka.

- Za vědeckou činnost obdržel četná ocenění.
Paul Lawrence Modrich (69)

- Americký profesor biochemie na Dukeově univerzitě v Severní Karolíně působí také jako výzkumný pracovník v Lékařském ústavu Howarda Hughese.

- Narodil se 13. června 1946 v Ratonu, studoval na Massachusettském technologickém institutu (MIT) a v roce 1973 získal doktorát na Stanfordově univerzitě.

- Obdržel četná ocenění, od roku 1993 je členem americké Národní akademie věd, od roku 2004 též členem Americké akademie věd a umění.
Aziz Sancar (69)

- Turecký vědec, specializující se na opravy DNA, je nyní profesorem biochemie na Univerzitě Severní Karolíny.

- Narodil se 8. září 1946 ve východotureckém Savuru. Měl sedm sourozenců a v mládí se chtěl spíš věnovat fotbalu. Po studiích na Istanbulské univerzitě získal v roce 1977 doktorát v laboratoři Stana Ruperta.

- V roce 2005 byl zvolen do americké Národní akademie věd, o rok později obdržel čestný doktorát Bilkentské univerzity v Ankaře.

- Společně s manželkou Gwen Boles Sancarovou, rovněž profesorkou biochemie, založili centrum Carolina Turk Evi, poskytující zázemí tureckým vědcům a studentům v USA a podporující výměny odborníků mezi oběma zeměmi.