Nobelovu cenu za literaturu získal Francouz Patrick Modiano

Patrick Modiano

Patrick Modiano Zdroj: CTK

Nobelovu cenu za literaturu za rok 2014 získal francouzský spisovatel Patrick Modiano. Oznámila to dnes švédská akademie. Devětašedesátiletého romanopisce, jehož díla vyšla i česky, ocenila za "umění vzpomínek, díky němuž dokázal zachytit ty nejneuchopitelnější lidské osudy".

Švédští akademici Modiana nazvali „Marcelem Proustem naší doby“. Podle agentury AFP je Modiano patnáctým francouzským autorem, který byl vyznamenán Nobelovou cenou za literaturu.

Spisovatel, který se narodil na pařížském předměstí dva měsíce po skončení druhé světové války a je po otci židovského původu, se ve svých dílech opakovaně vrací do Paříže v době nacistické okupace i k motivu židovství. Tématy jeho románů jsou ztráta identity, pocit viny, vzpomínky i zapomnění.

Držitel prestižní Goncourtovy ceny

Za knihu Ulice temných krámků, která byla v roce 1983 přeložena i do češtiny, byl Modiano v minulosti oceněn prestižní Goncourtovou cenou. Jeho román La Place de l'Étoile (nazvaný podle jednoho z pařížských náměstí) je v Německu označován za klíčové dílo o holokaustu, uvedla agentura AP.

Do češtiny byla kromě Ulice temných krámků přeložena Modianova kniha Dora Bruderová, která popisuje osudy mladé židovské dívky, jež utekla v době druhé světové války z internátu. V 80. letech česky vyšlo také dílo Rodný list tohoto francouzského autora.

Loni se nositelkou Nobelovy ceny za literaturu stala kanadská povídkářka Alice Munroová. Proto převládal mezi kritiky názor, že akademie letos zřejmě opomine anglicky psanou literaturu.

Týden Nobelových cen

Letošní týden vyhlašování Nobelových cen začal v pondělí oznámením Nobelovy ceny za lékařství, v úterý pokračoval oceněním za fyziku a ve středu za chemii. Oceněny byly převážně objevy, které mají konkrétní použití v praktickém životě. V případě lékařství se jednalo o objev buněk, jež mozku pomáhají v prostorové orientaci, u fyziky o vývoj modrých světelných diod a u chemie o rozvoj mikroskopie s velmi vysokým rozlišením.

V pátek se svět z norské metropole Osla dozví nejočekávanější jméno laureáta Nobelovy ceny za mír. Příští pondělí ještě bude vyhlášena Nobelova cena za ekonomii.

Na vyznamenané kromě finanční částky ve výši osmi milionů švédských korun (téměř 24 milionů korun) čeká i tradiční slavnostní ceremoniál, který se uskuteční v den výročí úmrtí Alfreda Nobela 10. prosince. Nobelova cena za mír se bude předávat v norském hlavním městě Oslu, ceny za lékařství, ekonomii, fyziku, chemii a literaturu ve Stockholmu.