Noc s Edisonem, den s mašinkami

Komu nedá spát technický pokrok, může vyrazit do Techmanie na Noc vědců. A nejen na ni.

Technika vždy udivovala lidi tím, že nabízela věci, jevy a možnosti, o nichž se prostému člověku ani nesnilo. A protože sny přicházejí zpravidla v noci, není lepšího okamžiku k seznamování se s vědou, technikou a pokrokem, než právě v noci.

A proto je tu další Noc vědců, která se uskuteční 24. září v Techmanii. Na návštěvníky tu bude čekat Prokop Diviš a jeho bleskosvod, James Watt a jeho parní stroj, Conrad W. Roentgen, Nikola Tesla, Marie Curie- Sklodowská, Alessandro Volta nebo Thomas Alva Edison. Na-bitý program toho ovšem nabízí mnohem a mnohem víc. Kdo se v noci za vědci bojí anebo prostě zaspí, může se do Techmanie vypravit třeba hned v sobotu ráno. To se tu rozjedou vláčky po kolejišti o rozměrech dvanáct krát čtyřicet metrů!

V Techmanii ovšem mohou děti strávit i svatováclavské prázdniny. Na pondělí a úterý tu připravili program pro malé zvídavé chemiky a fyziky. Pod vedením zkušených lektorů se tu naučí bezpečné, a přesto efektivní chemické a fyzikální pokusy. Děti sem mohou přijít na jeden či oba dny, vždy od osmi do čtyř hodin. Více na www.techmania.cz. Kromě toho je v Techmanii ještě do 30. září k vidění výstava věnovaná mimozemským civilizacím a stále jsou na programu pravidelné show, v nichž hlavní roli hrají jednoduché fyzikální zákony.