Noci patří plavcům

Je pátek devět hodin večer. Na teploměru devatenáct stupňů Celsia, voda v bazénu má o tři stupně víc. Ideální kombinace.

Kdo si chce užít naplno letní koupání, má k tomu na městském koupališti v Jičínské ulici další příležitost. Od minulého pátku zůstává zdejší multifunkční bazén po zbytek sezony otevřený i po deváté večer. Plavce tu nevyženou z vody dřív než půl hodiny před půlnocí.
„Byli jsme zvědaví, jaký bude o noční koupání zájem. V pátek bylo poměrně chladno. I přes den bylo na koupališti jen asi 400 lidí. Večer ale přišlo 260 návštěvníků, v sobotu skoro sto lidí. Dokonce i v neděli, kdy pršelo, jsme tam měli dvacet plavců,“ říká Ingrid Jánská ze společnosti SARA MB, která spravuje opravený plavecký areál. Otevřeno bude do té doby, dokud vydrží teplé počasí a zájem lidí. Aby noční provoz nijak neobtěžoval obyvatele okolních domů, mají plavci k dispozici jen hlavní bazén. Zato však se všemi vodními atrakcemi, včetně aquazorbingu. Veškeré vodní radovánky jsou v ceně jednotného vstupného, které je čtyřicet korun. Senioři nad sedmdesát let mají i noční koupání zdarma. Stejné je to i s dětmi, které ještě nedorostly do výšky jednoho metru.
Na noční hemžení v bazénu dohlíží dva plavčíci. Další dvoučlenný tým drží službu u plastových koulí, do nichž se na pár minut nechávají dobrovolně uvěznit hlavně mladí. Kvůli zábavě či adrenalinu.
„Je to skvělé. Určitě sem budeme s kamarádkou chodit večer častěji. Nevadí, že to už nebude zadarmo jako první den,“ tvrdí třináctiletá Martina Černá. Noc z pátku na sobotu je ještě mladá a taky příjemně vlahá. Velký bazén mladoboleslavského koupaliště září do tmy. Podvodní světla rozehrávají na hladině magickou podívanou. Jedni ji sledují ze břehu, jiní chtějí být přímo „v centru“ dění. Právě oni mají koupání i s muzikou. V noci hraje hudba jen z reproduktorů pod hladinou.

Za co může zvědavost

První noční koupání si nenechalo ujít celkem 260 lidí z Mladé Boleslavi i okolí. Nechyběl ani primátor města Raduan Nwelati. I když ten byl spíš zvědavý, zda budou mít lidé o novinku zájem. Šipku do bazénu si ale nakonec skočil rád. „Je to velmi příjemné osvěžení. A vůbec pohoda. Určitě sem večer zase zajdu, a nebude to určitě z povinnosti,“ tvrdí primátor.
Zvědavost přilákala na první noční koupání i pětiletou Verunku Žďánskou a její jedenáctiletou sestru Janu. Maminka musela s nimi. „Jak holky slyšely, že je tu noční koupání, nedaly pokoj. Ve vodě by mohly být od rána do večera. Co je koupaliště opravené, bývá tu přes den hodně lidí. Takhle si skutečně zaplavou a taky mají šanci dostat se k vodním atrakcím,“ říká Alena Žďánská. Verunka si navléká rukávky. Chce zas do vody.
Rušno je celý večer i u altánu plážového baru. Jako jediný stánek občerstvení zůstává otevřený i v noci. Nabízí hlavně pití. Pokud někomu ve vodě vyhládne, může si tam ale koupit například obloženou bagetu.
„Nevěřil jsem, že přijde tolik lidí. Od devíti hodin večer jsem se nezastavil. Lidé si objednávají hlavně míchané drinky a pivo. Vypadá to, že si to sem někteří přišli hlavně obhlédnout. Tak jsme snad ani my nepokazili dojem,“ říká barman Petr Novotný. Je rád, že je hodně hostů. Čas lépe utíká.

Každý se bavil po svém

Po svém si první noc na koupališti užívají Jan Ryšavý a Tomáš Skalický. U jednoho ze tří osvětlených stolů „fotbálku“ hrají jako o život. „Stolní fotbal jsem nehrál, ani nepamatuji. Vyzkoušel jsem i bazén, i když jsem to původně ne- plánoval. Večer tady vážně nemá chybu,“ tvrdí Ryšavý. Chvilka nepozornosti ho sice stojí bod. Nakonec ale vyhrává. Pánové okamžitě zahajují odvetu.
Podstatně větší balony zaměstnaly celý páteční večer Vojtěcha Kašpara a Tomáše Vrabce. Obsluhovali aquazorbing. „Na atrakci se lidi hodně ptají. Když je na koupališti plno, tak balóny na hladinu nepouštíme. Zaberou velký prostor. Teď je to ideální. Můžeme lidi nechat uvnitř i čtvrt hodiny. To je maximum,“ říká Kašpar. Dvaasedmdesátiletý Rudolf Kubáček sleduje dění v bazénu už ze břehu. „Udržuji se v kondici, tak jsem si přišel dát pár bazénů. Navíc to mám jako důchodce zadarmo. Tak hlavně ať nám léto vydrží co nejdéle,“ přeje si Kubáček