Nokia spadla v prvním čtvrtletí do ztráty a čeká další zhoršení

Tablet Nokia N1

Tablet Nokia N1 Zdroj: Nokia

Finský výrobce telekomunikačních zařízení Nokia je za první čtvrtletí překvapivě ve ztrátě a další zhoršení očekává. Čistá ztráta dosáhla 513 milionů eur (13,9 miliardy korun) ve srovnání se ziskem 177 milionů eur před rokem. Tehdy ještě fungovala jako samostatný podnik, od té doby převzala firmu Alcatel-Lucent. Tržby klesly o devět procent na 5,6 miliardy eur (151,3 miliardy korun), a nedosáhly tak na odhady trhu.

Firma ve své výsledkové zprávě tvrdí, že hospodaření ovlivnily mimo jiné slabší investice telefonních operátorů do bezdrátových sítí. Zhoršení hospodaření firma očekává kvůli zpomalující poptávce v Číně i za celý letošní rok. Pokud by se nebraly v úvahu náklady na převzetí Alcatel-Lucent, vytvořila by Nokia v prvním čtvrtletí čistý zisk 139 milionů eur (3,8 miliardy korun).

Analytici v anketě agentury Bloomberg v průměru počítali s tržbami 5,76 miliardy eur. Tržby z prodeje telekomunikačních zařízení se meziročně snížily o osm procent na 5,2 miliardy eur. Rovněž tak nedosáhly na očekávání analytiků, kteří je v průzkumu agentury Reuters odhadovali na 5,5 miliardy eur. Provozní zisk, který zahrnuje příjmy z patentů, vzrostl o čtvrtinu na 345 milionů eur (9,3 miliardy korun).

Hospodaření Nokie ovlivnila také snaha začlenit aktivity společnosti Alcatel-Lucent. Dohodu o jejím převzetí za 15,6 miliardy eur Nokia oznámila loni v dubnu, kontrolu nad dosavadním rivalem převzala letos v lednu. Kvartální výsledky hospodaření za sloučenou společnost dnes Nokia vykázala vůbec poprvé.

Nokia byla před akvizicí třetím největším výrobcem zařízení pro telekomunikační sítě na světě. Akvizice má firmě pomoct lépe konkurovat švédskému Ericssonu a čínské Huawei.