Nokia uvažuje o spojení s Alcatelem

Nokia

Nokia Zdroj: Reuters

Ve světě telekomunikací by mohlo dojít k další akvizici. Finská společnost Nokia prý podle zdrojů zvažuje propojení s francouzskou firmou Alcatel-Lucent.

Někdejší jednička trhu s mobilními telefony Nokia stále více zaostávala za konkurencí, což letos v září vyvrcholilo prodejem hlavní divize mobilních telefonů Microsoftu. Nyní hledá finská firma možnosti pro další rozvoj. Jedním s řešení by mohlo být spojení s Alcatel-Lucent, čím by se vytvořila konkurence největšímu výrobci síťových zařízení, švédské firmě Ericsson, nebo rychle rostoucí čínské Huawei Technologies. Uvedla to agentura Bloomberg.

O možném propojení obou firem se spekuluje delší dobu. Začátkem září, kdy Nokia oznámila prodej mobilní divize Microsoftu, posílily akcie Alcatel-Lucent bezmála o třetinu. Součásná tržní hodnota Nokie je 18,3 miliardy eur, Alcatel-Lucent je oceňován na 5,9 miliardy.

„Spojení na poli bezdrátového připojení dává smysl,“ komentují spekulace analytici Bank of America s tím, že spojení by vytvořilo druhé nejvýznamnějšího hráče na globálním trhu bezdrátového připojení. Překážkou případné fúze by mohla být pouze probíhající restrukturalizace Alcatel-Lucent, která pravděpodobně nebude dokončena dříve než za rok.

Vývoj akcií Alcatelu za letošní rokVývoj akcií Alcatelu za rok 2013Vývoj akcií Alcatelu za rok 2013 | YahooZdroj: Yahoo

Vývoj akcií Nokia za letošní rokVývoj akcií Nokia za rok 2013Vývoj akcií Nokia za rok 2013 | YahooZdroj: Yahoo

Microsoft zaplatí za divizi mobilních telefonů Nokie 5,4 miliardy eur. Po odtržení bude více než 90 procent prodejů Nokie zajišťovat divize vyrábějící vybavení pro mobilní sítě Solutions & Networks, kterou Nokia v srpnu plně převzala od partnera Siemens a kterou se nedávnou podařilo dostat do černých čísel po šest let trvající provozní ztrátě. Ve společném podniku Nokia Siemens Networks měla každá z obou firem 50procentní podíl.