Nosní sprej proti depresím. US Army chce snížit počet sebevražd

Americký voják na hlídce, ilustrační foto

Americký voják na hlídce, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

K výbavě amerických vojáků bude možná za pár let patřit speciální nosní sprej. Nebude sloužit k potlačení projevů nachlazení, ale proti depresi. Americkou armádu totiž vyděsil červencový rekordní počet sebevražd v jejích řadách. Investuje proto do výzkumu nového prostředku, který by jim pomáhal předcházet.

V sedmém měsíci letošního roku si vzalo život 38 amerických vojáků, což je o pět více, než kolik vykazovala dosavadní nejhorší měsíční statistika. Od počátku roku už počet sebevražd vystoupal na 120 a existují desítky dalších podezřelých úmrtí, u kterých není příčina prokázána. Pro srovnání – bojovníci Tálibánu zatím letos v Afghánistánu zabili 236 Američanů.

Armáda proto skupině lékařů na univerzitě v Indianě udělila tříletý grant ve výši tří milionů dolarů, aby vyvinula a otestovala nosní sprej, jenž bude obsahovat thyrotropin-uvolňující hormon (TRH).

Jeho účinky na zlepšení psychického stavu jsou známy už od sedmdesátých let minulého století. Zatím ale přetrvávají problémy s aplikací látky, kterou je nutné dopravit do mozku. Léky ani nitrožilní podání nefungují. Lékaři byli dosud odkázáni na injekce do míchy.

Prostředek by měl sloužit v kritických okamžicích, protože má mít rychlejší účinek, než v současnosti běžné léky. „Období po zahájení užívání antidepresiv je velmi nebezpečným časovým úsekem pro pacientův život. Nosní sprej by ho mohl stabilizovat hned, než svoji práci začnou plnit antidepresiva,“ vysvětluje odborník na duševní choroby Ken Duckworth.

„Jeho možnosti jsou daleko širší, než jen pro armádní použití,“ tvrdí o spreji Michael Kubek, který výzkumný tým vede. „Pokud to bude fungovat, budeme mít zcela nový typ léčiva,“ dodal.