Nová Kia Rio: Navenek podobná, uvnitř větší

Nová Kia Rio

Nová Kia Rio Zdroj: Kia

Kia odtajnila podobu podobu svého taháku pro nadcházející pařížský autosalon. Čtvrtá generace modelu Rio se představí 29. září, prodej v Evropě pak začne v prvním čtvrtletí roku 2017.

Design novinky rozvíjí tvary stávající generace, rozhodně mu ale nelze upřít šmrnc. Dominantou přídě je typická linka designéra Petera Schreyera, která má připomínat tygří nos. Zpředu auto působí kompaktně a vyvážené, záď se výrazně neliší od předchozího modelu.

„Rio je pro značku Kia důležité už proto, že v globálním měřítku je naším nejprodávanějším modelem. Přitom segment B patří mezi konkurenčně nejnáročnější,“ uvedl při předpremiéře Michael Cole, provozní ředitel Kia Motors Europe.

Nová Kia RioNová Kia Rio | Kia

Důležitější je zvětšení vnitřních rozměrů - podle tvrzení automobilky narostl prostor pro nohy na 1120 mm vpředu a 770 mm vzadu. Vzrostla i výška nad sedadly.

Nová Kia RioNová Kia Rio | Kia

Interiér rozvíjí prvky známé z jiných modelů značky. Na první pohled zaujme pětipalcový centrální displej, který bude kromě řady internetových služeb využívat i navigace TomTom. Z dalších prvků výbavy nechybí třeba bezklíčkový přístup se startovacím tlačítkem, vyhřívání sedadel a volantu, senzor deště či automatické ovládání světel.

Nový model je nabízen rovněž s adaptivním tempomatem a zadními parkovacími senzory v kombinaci se zadní kamerou.

Nová Kia RioNová Kia Rio | Kia

Rio nabídne systém autonomního nouzového brzdění AEB s ochranou chodců. Ten používá systém radarového snímání s dlouhým dosahem k detekci potenciálního rizika kolize s ostatními vozidly, nebo chodci. Dodáván bude ve spojení s asistentem pro jízdu v pruzích.

Technická dataTechnická data | Kia

Bezpečnost i jízdní vlastnosti má zlepšit nadpoloviční podíl vysokopevnostních ocelí na konstrukci karoserie. Díky zvýšení tuhosti si konstruktéři mohli dovolit komfortnější naladění podvozku. Tužší vzpěry a pomocný rám přední nápravy i zadní zkrutná příčka podle Kie zlepšují stabilitu ve vysokých rychlostech. Použití svisle uložených zadních tlumičů a předních tlumičů s předpjatým lineárním ventilem přineslo přesnější reakce zavěšení na řízení i jízdu po nerovnostech.

Nová Kia RioNová Kia Rio | Kia

Paleta motorů bude při uvedení na trh čítat čtyři jednotky v šesti výkonových verzích. Atmosferické jednotky zastupují jako u stávající verze motory 1,25 a 1,4 MPI, které doplní přeplňovaný tříválec 1,0 T-GDI a diesel 1,4 WGT.

Nové Rio bude vyráběno v korejském závodě Kia Sohari, cílem značky je prodávat 100 000 kusů ročně.