Nová klatovská nemocnice za 1,4 miliardy korun by se měla otevřít letos

Nová klatovská nemocnice za 1,4 miliardy korun by se měla pacientům otevřít na přelomu letošního a příštího roku. Stavba pokračuje podle plánu. Krajští radní ve čtvrtek vyberou dodavatele první části lékařské techniky za 80 milionů korun a do šesti týdnů vyhlásí soutěž na vybavení operačních sálů a nábytek zhruba za 320 milionů korun, řekl hejtman Milan Chovanec (ČSSD).

Kraj před časem rozhodl, že nerealizuje původně plánovanou druhou etapu nemocnice za 100 milionů korun, čímž se snížil počet lůžek o 80 na 300. „Konečná cena tak bude 1,4 miliardy korun minus DPH, ale definitivně ji budeme znát po vysoutěžení přístrojů,“ dodal Chovanec. „Tím, že se druhá etapa nestaví, jsme schopni, pokud se nám někdo nebude zásadně odvolávat do přístrojů a nebude to mít nějaký drakonický průběh, nemocnici v prosinci nebo v lednu pustit do zkušebního provozu s tím, že plnohodnotně by měla fungovat v 1. čtvrtletí 2012,“ řekl krajský radní pro zdravotnictví Václav Šimánek (ČSSD). Kdyby se stavěl další pavilon, tak by se stavba prodloužila o rok. Jedinou vadou je, že se do monobloku nevejdou laboratoře, které zůstanou ve vedlejší staré budově. Místo devíti z 25 lékařských pokojů vznikne dětské oddělení. Dodavatelem prvních devíti přístrojů, například počítačového tomografu, magnetické rezonance a rentgenů, bude po doporučení odborné komise i tří nezávislých posuzovatelů sdružení firem 2T a Foma, které nabídlo cenu 82 milionů korun. Kraj přitom počítal, že přístroje přijdou až na 100 milionů korun. Rada o vítězi rozhodne v těchto dnech. Další dvě firmy, které předložily o devět a šest milionů levnější nabídky, nesplnily podle komise i posuzovatelů kvalifikační podmínky. Sklopnou stěnu podle specifikace nabídla pouze jedna firma, uvedl Šimánek.

„Nakupujeme za historicky nejnižší ceny mezi municipalitami. Posudky prokázaly, že jsme se chovali transparentně a že je nákup ekonomicky velmi výhodný,“ řekl hejtman. Šimánek jako lékař dodal, že odborníci, s nimiž hovořil, uvedli, že kraj „dosáhl špičkové ceny“ přístrojů. Soutěž zajišťovala firma Ingem, vybraná předchozím vedení kraje. „Vzhledem k tomu, že komise doporučila nejdražší firmu, zadala rada přezkum u tří nezávislých subjektů - ČVUT, Deloitte a malé privátní firmy. Potvrdili, že soutěž nebyla nijak diskriminující a že vítězná nabídka přinese kraji výhody, dodal hejtman. Soubor přístrojů podle něj soutěžil kraj samostatně kvůli tomu, že je potřeboval rychleji, neboť nejméně jeden z nich s váhou přes dvě tuny musí „přes fasádu“. Druhou soutěž na dodavatele vybavení operačních sálů a nábytek za zhruba 320 milionů korun vyhlásí kraj do měsíce až šesti týdnů. „Čekáme, jak dopadne první část,“ uvedl Šimánek. Kraj bude požadovat, aby větší položky v soutěžních návrzích porovnali experti, zda jde o ceny obvyklé. Předražené věci bude moci podle podmínek odmítnout.