Nová nemocnice. Bude dál od Varů?

Krajské zdravotnictví v těchto dnech připomíná minové pole. Hlavně kvůli nové nemocnici.

Po bouřlivé diskusi před měsícem a půl rozhodli krajští zastupitelé o stavbě moderní nemocnice u dálnice mezi Karlovými Vary a Sokolovem. V ní bude soustředěná specializovaná a některé formy superspecializované péče. Jednoduchá otázka, která cloumá Karlovými Vary, ale zní: Kde kraj nemocnici postaví? Blíž ke krajskému městu, nebo k průmyslovému Sokolovu? Lázně se obávají, že nemocnice vyroste u Sokolova. A to se úřadu v Moskevské ulici nelíbí. „Neumím si představit variantu, kdy krajské město zůstane bez nemocnice,“ míní primátor Karlových Varů Werner Hauptmann. Jakmile stavba nové nemocnice na zelené louce získala podporu krajského zastupitelstva, hejtman Josef Novotný informoval o zájmu nejbohatší společnosti v kraji. Sokolovská uhelná nabídla, že nemocnici postaví. Jestli ale výsledek zhruba třímiliardové investice vznikne u Sokolova, to už neuvedl.
„Šéf těžařů pan Štěpánek měl logickou připomínku, že pokud jeho společnost stavbu zaplatí, vybere si také místo, kde nemocnici postaví. Ovšem nebavili jsme se o tom, kde nemocnice bude, jestli u Sokolova nebo Karlových Varů. Tak daleko zatím nejsme,“ řekl hejtman Novotný Sedmičce.
Vyjádření Sokolovské uhelné jsme do uzávěrky tohoto vydání nezískali, i když dotazy těžaři dostali s předstihem.
Podle Bereniky Podzemské, krajské radní pro zdravotnictví, se však kromě Sokolovské uhelné ozval ještě další zájemce - skupina stavebních firem z Karlových Varů.
„Majitelé těchto firem nabídli, že vytvoří konsorcium, půjčí si peníze od Evropské banky a nemocnici postaví u Jenišova. S tím, že kraj jim bude formou pronájmu nemocnici třeba třicet let splácet,“ uvedla radní Podzemská. Hejtman Novotný však nad tím zakroutil hlavou. Jak řekl, o jiné oficiální nabídce než od Sokolovské uhelné neví.