Nová NHL: místo dvou konferencí čtyři

Poslední Stanley Cup vydobyli Boston Bruins, když se jako vítězové východní konference úspěšně střetli ve finálové sérii s vítězi konference západní, Vancouver Canucks. Možná už od příští sezony ale může být vše jinak.

Poslední Stanley Cup vydobyli Boston Bruins, když se jako vítězové východní konference úspěšně střetli ve finálové sérii s vítězi konference západní, Vancouver Canucks. Možná už od příští sezony ale může být vše jinak. Zdroj: profimedia.cz

Zámořská hokejová liga NHL připravuje zásadní změny v organizaci soutěže. Dnes je liga organizována tak, že třicítka týmů působí ve dvou konferencích, západní a východní. Každá konference je, opět na geografickém základě, rozdělena do tří divizí po pěti týmech. Základní část ligy i play-off probíhají odděleně v obou konferencích, vítězové konferencí se nakonec utkají ve finálové sérii o Stanley Cup.

Vedení soutěže ovšem nyní schválilo plán, podle nějž by tuto strukturu nahradil systém čtyř konferencí. Návrh musí schválit také hráčská asociace NHLPA. Vedení soutěže počítá s tím, že by se podle nového rozdělení hrálo už v příští sezoně.

Bezprostředním důvodem ke změně je stěhování mužstva z Atlanty. Tým se od letošní sezony přestěhoval do kanadského Winnipegu. Podle šéfa NHL Garyho Bettmana je proto nutné vymyslet nové složení divizí, které by více vzalo v potaz geografii. Místo šesti divizí by se vytvořily čtyři konference, dvě s osmi týmy, dvě se sedmi.

Bettman uvedl, že to pro některé týmy bude znamenat více cestování, ale mělo by jít o spravedlivé rozložení. „Chceme, aby všechny týmy cestovaly stejně. To se nyní neděje,“ upozornil Bettman. Nyní týmy ze západu, jako jsou Dallas, Detroit, Columbus nebo Nashville, cestují k zápasům mnohem více než ostatní mužstva. Tyto týmy by čekalo méně létání, takže by na změně vydělaly.

Vedení NHL si ale od změny slibuje i další výhody. Díky novému složení konferencí by se největší hvězdy měly představit na více místech než nyní. To je pozitivní informace pro fanoušky, a tedy i pro rozpočty klubů i soutěže. Záměrem vedení NHL je, aby se v jednotlivých divizích objevily vždy dvojice velkých rivalů. Pittsburgh bude určitě v divizi s Washingtonem, Toronto s Montrealem, Detroit s Chicagem a podobně.

Zástupci NHLPA již uvedli, že jsou přístupni jednání. „My se na další setkání se zástupci ligy těšíme,“ uvedla hráčská asociace.
Své ke změně musejí říci i kluby. „Chceme jim dát prostor, aby se k problematice také vyjádřily. Ale bude to složité. Protože 30 klubů přinese 30 návrhů. Bude to ještě dlouhý proces,“ dodal Bettman.

Strach o hvězdu

Sidney Crosby, jedna z největších hvězd současného hokeje, z preventivních důvodů vynechal dva zápasy. Kapitán Tučňáků se po tvrdé srážce v zápasu s Bostonem rozhodl dvě utkání raději vynechat. Crosby se vrátil na led v listopadu po 11měsíční pauze, ve které se zotavoval z otřesu mozku. Objevily se i obavy o pokračování jeho kariéry. Přestože podle lékařů není nyní Crosby zraněn a přestávka je pouze preventivní, vyvolává jeho zdravotní stav opět obavy.