Nová scéna bude konkurovat Evropě

Divadlo v Mladé Boleslavi čekají velké změny. Uvítají je diváci i herci.

Unikátní scénou, která umožní různě měnit postavení hlediště a jeviště, se v budoucnu pochlubí Městské divadlo Mladá Boleslav. Co bude nového? Skoro všechno. Třeba systém stolů, které podle potřeby divadelníků vyjedou z podlahy. I pódium bude proměnlivé. Podobnou technologii nemá v kraji žádné jiné divadlo. Kromě toho vznikne hrací prostor uprostřed publika. To ocení hlavně diváci, kterých jen v loňské divadelní sezoně přišlo 76 953.
Stavět se začne na jaře příštího roku. „Současnou nevyhovující malou scénu je nutné nahradit novou. Až vznikne, dovolí nám dovolí i digitální a hudební projekce. Filmy tam budeme promítat nejen klasickým způsobem, ale i z počítače. Zpestří to nabídku představení,“ řekl ředitel divadla František Skřípek. Přístavba je druhou etapou změn v boleslavském divadle. Tou první je oprava historické budovy, která právě teď finišuje. Přišla na devatenáct milionů, což je čtvrtina z šedesáti milionů, které jsou určené na rekonstrukci divadla.

Mysleli na vozíčkáře

„Hlavním cílem je větší pohodlí pro diváky i herce,“ řekl Skřípek. Návštěvníci se mohou těšit na nová sedadla, místa v hledišti pro vozíčkáře či moderní toalety. Koberce, které pokrývaly podlahu hlediště, vymění za speciální korkové lino. Nové budou i omítky.

Nová boleslavská scéna je inspirovaná pražskou Archou. „Vše jde rychle dopředu, boleslavské divadlo nabídne mnohem modernější scénu. Poučili jsme se z chyb, které se v Praze postupem času projevily. Archa byla technicky zajímavá v době svého vzniku, tedy před dvaceti lety,“ řekl Skřípek.

Zkušebna i nový klub

Přístavba bude s historickou budovou propojená. Vznikne tam kvalitní scéna se zázemím a zkušebnou. K tomu ještě divadelní klub a prostory pro pořádání společenských akcí.
Podle architekta projektu Tomáše Šantavého si divadlo přivydělá pronájmem soukromým společnostem. „Stejně to dělají zahraniční divadla například v Rakousku, Německu i ve Švýcarsku,“ tvrdil Šantavý. Přestavba také usnadní navážení kulis do obou divadelních budov. Nové sídlo získá kancelář obchodního oddělení, která dosud sídlí v nedaleké Husově ulici.
Architekt Šantavý upozornil, že i když je divadelní budova pozoruhodným architektonickým dílem, již v první polovině 20. století přestalo stačit někdejší zázemí a vedení souboru se rozhodlo pro dostavbu. K další velké rekonstrukci došlo v osmdesátých letech. Na jedné straně řadu věcí vylepšila, na straně druhé způsobila trvalé potíže s odvětráním budovy.

Sezona začne 27. září

„Opravy mohutně finišují. Stavaři a další zodpovědní lidé tvrdí, že 27. září budeme hrát. Může se stát, že v provizorních podmínkách. Divadlo možná ještě nebude tak nablýskané. Lidé budou chodit na představení a dělníci budou zároveň dokončovat některé stavební práce,“ přiznal Skřípek. Velké oslavy rekonstrukce se tak koncem měsíce konat nebudou. Posunou je o několik dnů až týdnů. „Oslavy spojíme s uvedením oblíbené hry,“ doplnil Skřípek.
Prvním představením letošní sezony bude muzikál Dědeček automobil, který je na programu od půl osmé večer.
Doposud hrál boleslavský soubor na zájezdech. S představením Romeo a Julie se předvedl v kosmonoské Loretě. „Hrát doma je hrát doma. Večer v Loretě byl nádherný, na něj budeme dlouho vzpomínat,“ tvrdil Skřípek.
V sezoně 2009/2010 boleslavští herci odehráli 192 představení. Na zájezdech pak soubor zhlédlo přes dvacet tisíc diváků. Na nové divadlo se těší i boleslavští studenti, kteří mají na nadcházející sezonu koupené předplatné. „Rekonstrukce divadla byla potřeba. Na jeho novou podobu se proto velmi těším. Divadlo navštěvujeme se studenty ve věku od dvanácti do osmnácti let. Naposledy je zaujala hra Faust a Markétka,“ řekla učitelka Osmiletého gymnázia Mladá Boleslav Jitka Obrázková.

Reprízy nové sezony

V letošním roce se na boleslavské scéně objeví také reprízy uspěšných her z minulých let. Na prknech divadla uvedou třeba inscenace Generálka Jeho Veličenstva, Faust a Markétka, Druhý břeh či Zlomatka. Herci nevynechají ani hry Dědeček automobil, Romeo a Julie, Sebevrah, Smím prosit?, Strakonický dudák, Sen svatojánské noci, Miláček, Muži v offsidu a Příběh koně.

Chystané premiéry

10. prosince Naše městečko (řežie Petr Mikeska)
11. února Ostře sledované vlaky (Ivo Krobot)
11. března Kočičí hra (Josef Kettner)
29. dubna Nebezpečné vztahy (Pavel Khek)
20. května – Zázrak v osadě Ontário (Ondřej Havelka)