Nová verze PlayStationu 4 vyjde už letos, majitelé původní konzole se bouří

Sony PlayStation 4

Sony PlayStation 4 Zdroj: Evan-Amos via Wikimedia Commons

Vylepšená verze herní konzole PlayStation 4 přijde na trh zřejmě už letos. Nabídne vyšší rozlišení u her i filmů, stejně jako lepší podporu PlayStationu VR, chystaného příslušenství pro virtuální realitu. Základní verze herní konzole od Sony se od jejího uvedení na trh prodalo přes 36 milionů. Její majitelé proti postupu Sony protestují.

Konzole, pro kterou se mezi médii i hráči vžilo označení PlayStation 4.5, by podle Wall Street Journal měla být představena letos v říjnu, ještě před uvedením PlayStation VR na trh. Oproti původní verzi má být mnohem výkonnější.

Současní majitelé PlayStation 4 se proti postupu Sony bouří. Vadí jim, že pro udržení kroku s technologickým vývojem budou nuceni investovat do úplně nového přístroje s vysokou cenou, která by podle spekulací měla činit 400 dolarů (asi 9 600 korun). Jejich původní konzole se zároveň stanou zastaralými a nepoužitelnými.

Kritikům, kteří si novou konzoli pořizovat nehodlají, vadí i to, že některé hry budou zřejmě vyvíjené speciálně pro nový typ PlayStationu. Fungovat by měly i na starší verzi, ovšem za cenu zhoršené grafiky a celkového výkonu.

Vylepšení chystá i Xbox

Vylepšení konzole se věnují i v Microsoftu, jehož Xbox One představuje největšího konkurenta PlayStationu. Americká společnost však zřejmě půjde uživatelsky šetrnější cestou. Obchodní ředitel Phil Spencer na začátku března uvedl, že Microsoft do budoucna zvažuje prodávání nového hardwaru, který by uživatelé mohli vložit do své konzole a tím jí udržovat technologicky aktuální.

Životnost konzolí se obvykle pohybuje okolo šesti až sedmi let. Sony uvedla PlayStation 2 na trh v roce 2000, o šest let později pak verzi 3 a v roce 2013 nejnovější typ. Pokud by novou konzoli začala prodávat už letos, výrazně by tento cyklus narušila.

I proto se dá očekávat, že se bude vehementně snažit prezentovat ji jen jako vylepšenou verzi, podobně jako u PlayStationu 3, který se v průběhu let začával prodávat levněji a s vyšší kapacitou na pevném disku.