Nové kanceláře a byty vyrůstají v bývalé Baťově továrně

Na jaře 2013 by měla být hotova první část oprav Budovy číslo 32 v bývalém baťovském průmyslovém areálu v centru Zlína. Od dubna tam najde nové sídlo hlavní zlínská pošta, k dispozici bude parkoviště s osmi desítkami míst, asi polovina bude vyhrazena klientům pošty. V sedmipatrovém objetu budou také kanceláře, obchody a loftové byty. Rekonstrukce objektu bude stát 350 milionů korun, řekl ředitel developerské společnosti Cream Real Estate (CRE) Martin Jarolím.

V objektu bude od podzimu k dispozici 4620 čtverečních metrů kancelářských prostor a 144 bytových jednotek, které by mohli využít studenti zlínské univerzity či místní firmy jako byty pro své zaměstnance. „Evidujeme stovky zájemců, na jaře chceme vybudovat část vzorového patra, aby se zájemci mohli podívat,“ líčí Jarolím. Cena bytů či výše nájmů v nich podle něj ještě nebyla stanovena. Společnost CRE se věnuje zejména realitám, má sídlo ve Zlíně a v baťovském areálu vlastní asi 40 procent nemovitostí. Areál se snaží otevřít veřejnosti, usiluje o větší dopravní napojení a zavedení městské hromadné dopravy do areálu. Nová linka by mohla zastavovat také u vznikajícího Baťova institutu, kde bude sídlit krajská galerie, knihovna a muzeum. Podmínkou je však rekonstrukce páteřní ulice Jana Antonína Bati.

CRE plánuje vybudovat z dalších objektů v areálu, budov 24, 25 a 26, projekt nazvaný Fabrika za asi dvě miliardy korun, který bude sloužit komerčním aktivitám a univerzitě. Letos již společnost opravila budovu 105, v které je umístěno depo České pošty. Nyní revitalizuje také objekt 21/2 sousedící se sídlem Zlínského kraje a nemocnicí Atlas, kde budou obchody a služby.