Nové linky MHD vyjedou v neděli

Tři žlutomodré hradecké autobusy budou zajíždět až ke školce na Hvězdárně. Trasa se prodlouží o pět minut.

Jednička, dvojka a trojka začnou od neděle 13. prosince stavět na zastávce u školky u Penny marketu na Hvězdárně. Nová budova přivítá předškoláky už v lednu.
Zajíždět tam bude jedenáct spojů v převážně ranních a odpoledních časech, které budou nejvíc vyhovovat rodičům dětí z mateřinky. Řidič přijede nejdřív na točnu, a teprve potom na novou zastávku.
Autobus číslo dvě zajede k nové školce jen jednou po páté hodině odpoledne. Jedničkou se k Penny Marketu dostanou lidé dvakrát denně. Nejvíc autobusů s prodlouženou trasou přibude na lince číslo tři. Bude jich osm. Staré i upravené jízdní řády jsou ke stažení na oficiálním webu města.
„Všem, kteří nám poslali podnět nebo nějaký návrh, jsme odpověděli. Nešlo ale vyhovět každému,“ řekl o tvorbě jízdních řádů Zbyněk Heřman, vedoucí odboru dopravy.
Podle jeho slov každá pětiminutová zajížďka znamená velký zásah do celého systému. Některé návrhy přišly pozdě a jiným nevyhověl odbor kvůli technickým problémům.
„Bohužel jsou v Hradci místa, kam autobusy MHD nejezdí vůbec. Jde například o ulice Jakubská, Mládežnická, Na Palici a Nežárecká,“ napsala do redakce Sedmičky Jana Pokorná.
Právě do těchto míst ale autobus nebude jezdit nikdy. Může za to příliš úzký průjezd ulicí Bratrskou a Nežáreckou bránou. Potíž velkým autobusům dělá i křižovatka Mlýnské a Václavské ulice.
„Zkoušeli jsme to projet autobusem, ale druhá strana Nežárky je pro městský autobus nevhodná. V Bratrské dokonce autobus zavadí o střechy,“ vysvětlil Heřman.