Nové Windows 8 se začnou prodávat 26. října

Windows 8

Windows 8

Microsoft začne 26. října prodávat nové Windows 8. Vylepšená verze operačního systému firmy by měla lépe pracovat v tabletech a přístrojích s dotykovou obrazovkou a na trh přijde téměř přesně tři roky po zahájení prodeje systému Windows 7.

Ve stanovený den budou moci výrobci začít prodávat počítače s novými Windows 8 a Microsoft současně nabídne software ke stažení pro majitele počítačů. Jako upgrade pro uživatele Windows XP, Vista nebo Windows 7 bude nový operační systém stát 40 dolarů (820 korun). To je mnohem méně, než kolik stál upgrade předchozího operačního systému. Lidé, kteří si koupili nebo koupí počítač s instalovanými Windows 7 od 2. června, budou platit jen 15 dolarů (310 korun), napsala agentura AP.

Šéf společnosti Steve Ballmer již dříve označil Windows 8 za nejvýznamnější nový produkt firmy od Windows 95 před 17 lety. Firma doposud uváděla, že chce začít prodávat nové Windows do konce října.

Jan Sedlák: Nový Office je budoucností Microsoftu

Microsoft se s novými Windows snaží dostat na pole tabletů a chytrých mobilních přístrojů, kde dominují firmy Apple a Google. Nový systém proti předchozí verzi firma od základu přepracovala. Mimo jiné dostal nové rozhraní pro dotykové ovládání používané právě v tabletech a mobilech.

Do konce roku hodlá firma představit také svůj první tablet pod názvem a na počátku tohoto týdne představil novou verzi kancelářského balíku , která rovněž bude vhodná pro tablety.