Novotný zůstává primátorem

Zástupci vyjednávacích týmů ODS, TOP 09 a KDU-ČSL podepsali dnes odpoledne na olomoucké radnici koaliční smlouvu. V čele středopravé koalice stojí dosavadní primátor a lídr občanských demokratů v komunálních volbách Martin Novotný.

ODS bude mít v jedenáctičlenné městské radě pět členů, TOP 09 čtyři a lidovci dva. Počet primátorových náměstků se jednoho sníží na pět.
Náměstky budou: Jan Holpuch a Martin Major z ODS, Ivo Vlach a Eva Machová z TOP 09 a Ladislav Šnevajs za KDU-ČSL.
Občanští demokraté si ponechávají pod kontrolou strategické resorty koncepce a rozvoje, majetkoprávní odbor a investice. Lidovcům zůstává čerpání evropských dotací. Nová strana na radnici TOP 09 bude mít na starosti dopravu, ekonomiku, sociální oblast a zdravotnictví. Ivo Vlach bude rovněž statutárním zástupcem primátora.

V městské radě ještě kromě primátora a náměstků zasednou za ODS Ivan Kosatík a Marcela Hanáková, za TOP 09 Aleš Jakubec a Karel Šimša a za lidovce Jan Dostál.

Nová koalice vyšachovala vítěze voleb sociální demokracii, která označila volební výsledek za pat už v sobotu večer. „Měli jsme namodelováno sedm variant možné koalice,“ řekl hodinu po podpisu koaliční smlouvy lídr ČSSD Jiří Rozbořil. Podle jeho slov bude sociální demokracie konstruktivní opozicí a poprvé v dějinách Olomouce vznikne i stínová rada a Rozbořil bude fungovat jako stínový primátor. „Nechceme si jen hrát na městskou radu. Právě takto se staneme konstruktivní opozicí,“ vysvětlil Rozbořil.

Zástupci ČSSD obsadí po volbách v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu 17 křesel, ODS 14, TOP 09 šest, komunisté pět a lidovci tři. První ustavující schůze by mohla být svolána na 9. nebo 10. listopad.