Nový experimentální lék proti bolesti: Je silnější než morfin, ale není návykový

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Shutterstock

Americkým odborníkům se podařilo připravit novou chemickou sloučeninu, která skvěle zabírá proti bolesti a současně není návyková. Tzv. AT–121 byl zatím testován na zvířatech, přičemž výsledky jsou opravdu zajímavé.

„V naší studii jsme zjistili, že AT–121 je bezpečným, nenávykovým i účinným lékem proti bolesti,“ uvedl farmakolog Mei-Chuan Ko z Wake Forest Baptist Medical Centre.

Ko a jeho kolegové se snažili vyvinout takovou molekulu, která by mohla působit na dva klíčové receptory v mozku: opioidní receptor (cíl konvenčních opioidů) a nociceptinový receptor (reguluje různé mozkové aktivity včetně pocitu závislosti). A přesně to se jim nakonec podařilo.

„AT-121 kombinuje obě tyto aktivity v přiměřené rovnováze v jedné molekule. Myslíme si, že je to lepší farmaceutická strategie než mít dva léky, které se budou užívat v kombinaci,“ říká Ko.

Během pokusů prováděných na makacích rhesus se ukázalo, že AT-121 poskytuje stejnou úlevu od bolesti jako morfin, ale ve stokrát nižší dávce. Kromě toho snižoval úroveň závislosti na oxykodonu.

„Jedná se o jednu z několika studií tohoto typu, které byly v nedávné době publikovány a které naznačují, že může existovat naděje na vytvoření bezpečného léku proti bolesti,“ komentoval to farmakolog Bryan Roth ze Severokarolínské univerzity v Chapel Hill, který se výzkumu neúčastnil.

Článek vyšel na serveru VTM >>>