Nový Golf se stal s převahou evropským autem roku

Sedm řad VW Golfu

Sedm řad VW Golfu Zdroj: Autorevue.cz

Titul evropského auta roku pro letošní rok získala s převahou sedmá generace Volkswagenu Golf. Ve finálovém hlasování soutěže Car of The Year 2013 předstihl nový Golf vozy Subaru BRZ/Toyota GT86 a Volvo V40, které se umístily na druhém a třetím místě, a další finalisty Ford B-Max, Hyundai i30, Mercedes A Class, Peugeot 208 a Renault Clio. Uvedli to organizátoři ankety při dnešním slavnostním vyhlášení výsledků. Loni vyhrál elektromobil Opel Ampera.

V nejstarší odborné automobilové anketě, která letos slaví 50. ročník, hlasovalo 59 motoristických novinářů z 23 evropských zemí. Vybírali z 32 nominovaných novinek. Soutěže se účastní modely uvedené na evropský trh v předchozím roce. Podmínkou je prodej více než pět tisíc kusů.

V české anketě Auto roku 2013, která se rovněž řídí pravidly Car of The Year, se stal vítězem rovněž nový Volkswagen Golf. Nový Golf představil Volkswagen loni v září a v prodeji je od listopadu. Vůz je o 100 kg lehčí než předchozí verze a měl by být až o čtvrtinu úspornější. Na nový Golf automobilka sází při své ambici stát se do roku 2018 největším výrobcem automobilů na světě. První generaci Golfu uvedl Volkswagen na trh v roce 1973.

Je to podruhé, co vyhlášení proběhlo těsně před začátkem ženevského autosalonu přímo na výstavišti Palexpo v Ženevě. Již 83. ročník nejvýznamnější evropské automobilové akce první poloviny roku začíná prvním novinářským dnem v úterý a představí přes sto světových a evropských automobilových novinek. Jednou z nich je nová Škoda Octavia Combi nebo Hyundai ix35 z Nošovic.