Nový iPhone se blíží. Čekejme spíše evoluci, než revoluci

Apple - ilustrační foto

Apple - ilustrační foto Zdroj: Reuters

Údajná maketa nového iPhone 7
Uniklé fotografie obalu pro iPhone 7 Plus zobrazující nový design telefonu
Zákazník, který si chce koupit nový iPhone 6, spí před Apple store v kalifornském Palo Altu
Fronta na nový iPhone 6 před Apple store v Londýně
Lidé čekají v Mnichově na nákup nového iPhonu 6
17
Fotogalerie
S blížícím se datem představení nového mobilnho telefonu od Applu vyplouvají na povrch informace o tom, jak by mělo zařízení s číslem 7 vypadat. Podle všeho ale nebude rozdíl oproti předchozí generaci nijak markantní. Pojďme si tedy shrnout, co o novém modelu zatím víme.

I když americký gigant nemá ve zvyku vyjadřovat se k novinkám před jejich uvedením, díky neoficiálním zdrojům přímo z firmy, nebo různým špionážním fotografiím, si již nyní dokážeme o oblíbeném zařízení udělat poměrně jasný obrázek. Podle dostupných informací se na první pohled moc nezmění design, který se obvykle mění s nástupem nového číselného označení telefonu.

To však neznamená, že by iPhone 7 měl být úplně stejný jako předchůdce 6s. S nejvyšší pravděpodobností bude nové zařízení tenčí, jak tomu velí dnešní trend. Tloušťka se má dostat pod současných 7,1 mm, nová hodnota se bude údajně pohybovat kolem 6,5 mm. Tedy o trochu méně, než má Samsung S6. Pokud se informace o hubnoucí kůře iPhonu potvrdí, je bohužel pravděpodobné, že se jeho uživatelé nedočkají větší kapacity baterie.

S tenčím tělem zařízení se pojí také další změna, kterou má iPhone 7 projít. Již několik měsíců se spekuluje o tom, zda se nový iPhone zbaví klasického 3,5mm konektoru pro připojení sluchátek. Ač se tento krok může v dnešní době jevit jako nepředstavitelný, je v souladu s firemní politikou Applu. Ta se snaží redukovat množství přípojných zdířek napříč svou modelovou řadou. Přesto se však budoucí majitelé telefonu nemusí bát, že si hudbu na svém zařízení neposlechnou.

Spekuluje se o množství různých řešení. Tím nejradikálnějším by bylo zavedení nového 2mm standartu pro připojení zvukových zařízení. Právě zdířku o tomto průměru si nechal Apple v minulosti patentovat, její zavedení by však mnohým uživatelům jistě znepříjemnilo život. Pravděpodobnější variantou může být připojování sluchátek přes konektor Lightning, kterým iPhone nyní disponuje.

Podívejte se, jak vypadalo zahájení prodeje předchozích modelů:

Podle webu Mac Otakara bude Apple ke svým telefonům i nadále balit stejná sluchátka. Rovněž do balení přidá redukci, která propojí 3,5mm sluchátka a lightning. Vše ale může dopadnout úplně jinak, možná se klasického konektoru u nového modelu ještě dočkáme. Spekulace totiž rozvířily fotografie, které zobrazují iPhone 7 s novým konektorem Smart. Na dalších obrázcích se však nový druh propojení už nenachází, je tak možné, že od něj apple prozatím upustil.

Designové změny by se měl dočkat zadní panel telefonu. Podle fotografií, které zveřejnil server 9to5mac, se na zádi zařízení objeví hned dvojice fotoaparátů. Toto vylepšení by se však mělo týkat pouze větší varianty Plus. I klasická verze se prý ale dočká optické stabilizace a větší čočky fotoaparátu. Uniklé obrázky už však nezobrazují, zda se telefon zbaví nevzhledných šedivých čar antény. Ty nyní iPhone protínají v horní a spodní části. Změnou rovněž projde ikonické kulaté tlačítko. Takzvaný homebutton by se měl proměnit v senzorové rozhraní, které dokáže rozpoznat intenzitu stisku a ulehčit uživatelům práci.

Je téměř jasné, že velké změny můžeme očekávat u displeje a jeho rozlišení. V této kategorii iPhone oproti androidí konkurenci zaspal. Nyní je tedy správná doba, aby její náskok stáhnul. I když rozměry displeje zatím nejsou oficiálně zvěřejněné, neočekává se jeho razantní zvětšení. Apple se spíše zaměří na jemnost displeje, protože konkurence například v podobě Sony Xperia Z5 Premium zobrazuje v 4K.

U nového iPhonu by se měl objevit minimálně displej s QHD. Hovoří se táké o přechodu k technologii OLED. Od roku 2017 by měl nástupce iPhonu 7 používat 5,5 palcové AMOLED displeje. Podle Wall Street Journal si právě 100 milionů takových Apple v Číně objednal.

Podle nejnovějších informací, které zveřejnil web techradar.com, se číslo 7 velmi změní pod obalem. Očekává se zvětšení paměti RAM na 3 GB a nový procesor. Tím by mohl být šestijádrový čip A10, zároveň se ihned vyrojily spekulace, že by tímto procesorem měla být osazena pouze varianta Plus. Posledními otazníky jsou cena a datum prodeje. Pokud Apple přestane dodávat neoblíbenou 16GB variantu, tedy nejlevnější verzi telefonu, základní cena se zvýší. Neočekává se ale, že by překročila 25 tisíc korun. Konec veškerým spekulacím učiní však až uvedení iPhonu 7, které očekáváme tradičně v září.

Již nyní je však jasné, že má Apple od nobého telefonu vysoká očekávání. A to i přesto, že se nemá od svého předchůdce výraně lišit. Během prvního kvartálu letošního roku totiž apple zaznamenal meziroční pokles prodeje svých telefonů. A rozhodně se nejedná o žádná malá čísla, z 61 milionu kusů v roce 2015 počet prodaných kusů klesn na málo přes 51 milion. Už během jara se výrobce snažil situaci napravit představením levnějšího modelu SE, který vychází z tři roky starého 5s. Ten ale prodeje společnosti jistě nespasí, nechejme se tedy překvapit, jak si zákazníky zaujme model číslo 7.