Prodeje smartphonů zpomalí, vyspělé trhy se už nasytily

Smartphone Samsung

Smartphone Samsung Zdroj: Pixabay.com

Celosvětový prodej chytrých mobilních telefonů v letošním roce stoupne o sedm procent na 1,5 miliardy přístrojů. Tempo jeho růstu tak zpomalí o více než polovinu z loňských 14,4 procenta. Předpověděla to dnes výzkumná společnost Gartner.

„Růst trhu se smartphony již nebude dosahovat úrovní z uplynulých sedmi let,“ uvedla Roberta Cozzaová ze společnosti Gartner. „Smartphony dosáhly nejprudšího růstu v roce 2010, kdy se jejich prodej zvýšil o 73 procent,“ dodala.

Gartner upozornil na velkou nasycenost trhů s chytrými telefony v Severní Americe, západní Evropě, Japonsku a dalších vyspělých zemích, což představuje brzdu pro další růst prodeje. Uživatelé na těchto trzích navíc podle firmy nenahrazují starší chytré telefony novějšími modely tak často, jako tomu bylo v předchozích letech.

Důraz na Čínu a Indii

Kvůli nasycenosti vyspělých trhů se nyní pozornost řady výrobců chytrých telefonů soustředí na Čínu a Indii. „Indie má největší růstový potenciál,“ domnívá se Annette Zimmermannová ze společnosti Gartner. V letošním roce by měl prodej smartphonů v Indii díky levným modelům stoupnout téměř o 30 procent na 139 milionů přístrojů.

V květnu Gartner uvedl, že v letošním prvním čtvrtletí se celosvětový prodej chytrých telefonů meziročně zvýšil o čtyři procenta na 349 milionů přístrojů. Telefony iPhone od americké společnosti Apple přitom poprvé od svého vstupu na trh vykázaly dvouciferný pokles prodeje.