Nový šéf BlackBerry bojuje se ztrátou a propouští manažery

BlackBerry má hodně peněz na marketing. Otázkou však je, zda je k něčemu.

BlackBerry má hodně peněz na marketing. Otázkou však je, zda je k něčemu. Zdroj: Jan Sedlak

Prozatímní šéf společnosti BlacBerry John Chen obměňuje svůj tým. Výrobce mobilních telefonů BlackBerry se chce zachránit sám. Firma totiž zamítla plán na převzetí jinou společností. Situace je však velmi těžká. BlackBerry ve druhém finančním čtvrtletí prodělala 965 milionů dolarů (téměř 20 miliard korun).

Ztrátový kanadský výrobce chytrých mobilních telefonů BlackBerry pokračuje ve změnách ve vedení. Firma oznámila odchod dalších tří vedoucích pracovníků poté, co se nedávno rozhodla vyměnit generálního ředitele. Firma masivně redukuje počet zaměstnanců a nedávno propustila 4500 lidí. Jedná se o zhruba 40 procent své celkové pracovní síly.

Společnost nyní opustí provozní ředitel Kristian Tear a marketingový ředitel Frank Boulben a jejich funkce zůstanou podle agentury Bloomberg neobsazeny. Finančního ředitele Briana Bidulku nahradí James Yersh, který ve firmě působí od roku 2008. Výkonný ředitel John Chen odcházejícím členům vedení poděkoval a uvedl, že BlackBerry má silnou hotovostní pozici a je nadále jedním z hlavních výrobců mobilních telefonů. „Budu pokračovat v úpravách svého manažerského týmu a organizační struktury,“ dodal. Akcie BlackBerry, jsou podle dat společnosti Patria.cz od začátku roku o více než 47 procent slabší, dnes po zahájení obchodování na Wall Street však posílily o necelá dvě procenta.

Jak dnes rostou akcie BlackBerry

Akcie BlackBerry 25. 11. 2013Akcie BlackBerry 25. 11. 2013 | Patria.cz

Firma BlackBerry začátkem měsíce opustila plán nechat se odkoupit jinou společností. Jmenovala rovněž prozatímním generálním ředitelem Johna Chena, který tak v čele podniku nahradil Thorstena Heinse. „Budu pokračovat v úpravách svého manažerského týmu a organizační struktury,“ uvedl dnes Chen.

Společnost BlackBerry, původně Research In Motion, byla průkopníkem chytrých telefonů a její přístroje měli v oblibě zejména manažeři. Nyní však BlackBerry na trhu výrazně zaostává za přístroji iPhone od americké společnosti Apple a za dalšími zařízeními, která využívají operační systém Android jiné americké společnosti Google.