Nový šéf Microsoftu dostal k platu akcie za 80 milionů dolarů

Satya Nadella.

Satya Nadella. Zdroj: Microsoft

Nový generální ředitel americké softwarové společnosti Microsoft Satya Nadella si v uplynulém finančním roce vydělal přes 84 milionů dolarů (1,8 miliardy korun). Většinu této částky nicméně tvoří akcie, které bude moci prodat až za několik let. Firma to uvedla ve zprávě pro regulační úřady.

Za finanční rok, který skončil v červnu, obdržel Nadella jako základní mzdu méně než milion dolarů. Dostal však také odměnu 3,6 milionu dolarů v hotovosti a dalších téměř 80 milionů dolarů v akciích. Většinu jich ale bude moci prodat nejdříve v roce 2019.

Nadella nastoupil do čela Microsoftu v únoru, do té doby vedl jednu z jeho divizí. Stal se tak teprve třetím generálním ředitelem v historii podniku. Předchozím dvěma šéfům firma motivační odměny v podobě akcií nemusela poskytovat, protože Bill Gates i Steve Ballmer už při nástupu do funkce patřili k jejím nejvýznamnějším akcionářům.

Microsoft je největším výrobcem softwaru na světě a jeho operační systém Windows využívá většina osobních počítačů. V poslední době ale firma zaostává za konkurenty jako je Apple nebo Google, kteří ji předstihli v orientaci na stále populárnější tablety a smartphony.

Zpráva o Nadellových odměnách přichází krátce poté, co se šéf Microsoftu stal terčem kritiky kvůli výroku, podle kterého by ženy neměly žádat o vyšší plat, ale pouze věřit, že je systém patřičně odmění. Nadella se za tento výrok omluvil.