Nový systém dopravy v kraji zmátl cestující

Na území celého kraje začne systém fungovat od července. Někteří cestující však vůbec netuší, jak funguje.

Integrovaný dopravní systém Libereckého kraje (IDOL) je podle odborníků přelomem v přepravě obyvatel hromadnou dopravou. Sami cestující jsou z nového systému z části nadšeni, někteří ho však stále nechápou.
„Myslím si, že kraj, jako ostatně ne poprvé, podcenil informovanost,“ myslí si Petr Otruba, který již vyzkoušel cestování v rámci pilotního programu IDOL na Českodubsku. Sám si informace sehnal a chystá se výhody systému využít. „Daleko hůře na tom byla moje babička. Z letáků se pro úřednickou řeč nic nedozvěděla, tak jí dávám přednášky,“ směje se mladý muž.
IDOL začne naplno fungovat na území kraje od začátku července. Do té doby mají zájemci o výhody čas získat krajské karty OpusCard, kterými si mohou předplatit například třiceti denní jízdenku. Ta bude platit ve všech zónách, které si cestující předplatí, a všech prostředcích, tedy vlaku, autobusu i tramvaji. Pro pravidelné cestující přináší IDOL zlevnění, naopak nepravidelné překvapí zdražením, zvláště u autobusů. Příklad? V Liberci v Lidových Sadech si v tramvaji pomocí Opuscard koupí cestující jednotlivý lístek na MHD v ceně šestnácti korun. Tramvají jedete přímo k nádraží ČD, kde si koupíte jízdenku IDOL pro jednotlivou jízdu do Hodkovic v ceně dvacet šest korun. Při platbě je z ceny virtuálně odečtena cena za MHD. Celkově tak zaplatí za přepravu z Lidových sadů do Hodkovic částku dvacet šest korun. IDOL se možná dočká rozšíření do celé republiky.