Nový typ tetování mění barvu v závislosti na hladině cukru v krvi

Nový typ tetování mění barvu v závislosti na hladině cukru v krvi

Nový typ tetování mění barvu v závislosti na hladině cukru v krvi Zdroj: VTM.cz

Žít s diabetem 1. či 2. typu není vůbec jednoduché. Mimo jiné musíte průběžně sledovat hladinu cukru v krvi – což v praxi obnáší kupříkladu opakované píchání do prstů nebo implantaci speciálního podkožního zařízení.

 

Odborníci z Harvardu a MIT nyní přišli s novým a velice elegantním řešením. Jedná se o biosenzorické tetování, které mění barvu.

Toto tetování se dělá inovativním inkoustem zvaným DermalAbyss, který dokáže měřit úroveň pH i koncentrace sodíku a glukózy v krevním oběhu. Pokud je glukózy příliš mnoho, zhnědne. Nadbytek sodíku pak signalizují odstíny zelené (alespoň pod UV světlem) barvy a změny hodnoty pH signalizují odstíny purpurové a růžové.

DermalAbyss samozřejmě není „napojen“ přímo na krevní řečiště, takže se nabízí otázka, jak přesně funguje. Odpověď je taková, že potřebné informace získává z takzvané intersticiální tekutiny, která v tělech živočichů vyplňuje mezibuněčný prostor.

Jedinou vadu na kráse představuje skutečnost, že výše popsána technologie dosud nebyla testována na lidech. Není tedy jasné, jak dlouho vydrží, zda nebude vyvolávat alergické reakce atd. Pokud ale nenastanou žádné velké potíže, půjde o skvělou alternativu k současným metodám.

Pro úplnost dodejme, že s DermalAbyss se dá pracovat v podstatě stejně, jako s klasickým tetovacím inkoustem. Každý zájemce by si tedy mohl vybrat, co přesně chce na své kůži zvěčnit.