NSA prý vyvíjí kvantový počítač, který prolomí všechny počítačové šifry

Edward Snowden v Moskvě

Edward Snowden v Moskvě Zdroj: CTK/AP

Nový dokument od Edwarda Snowdena, který zveřejnil list The Washington Post, tentokrát nepopisuje další odposlouchávací zařízení kdesi na páteřní internetové lince mezi Amerikou a Evropou, ale velmi stručně se v něm píše o jakémsi výzkumném projektu kvantových technologií.

Podle Washington Post se jedná o výzkumný program, do kterého americký bezpečnostní úřad NSA investoval bezmála 80 milionů dolarů. Výzkum prý probíhá na Marylandské univerzitě a má za úkol vyvinout kvantový počítač a software, který by dokázal prolomit prakticky jakoukoliv současnou šifru a bezpečnostní technologii používanou v bankovnictví, či šifrování na internetu.

Tyto technologie jsou považované za relativně bezpečné, ale jejich bezpečnost se odvíjí od stavu současné výpočetní techniky. Od kvantových počítačů si však mnozí slibují ohromnou výpočetní rychlost a to zvláště u matematických úloh, kde lze ve velké míře použít pokročilý paralelismus.

Odborníci však mírní vášně a listu The Washington Post připomínají, že skutečný a v praxi použitelný kvantový počítač, který by zpracovával komplikované a hlavně praktické softwarové programy, zatím ještě neexistuje. O jeho vývoj přitom neusilují pouze tajné agentury, ale inženýrské týmy po celém světě včetně společností jako Google.

Zdroj: Živě.cz