NSS zrušil stavební uzávěru v sedmitisícové Jesenici u Prahy

Nejvyšší správní soud (NSS) počátkem srpna zrušil stavební uzávěru v rozvojových lokalitách sedmitisícové Jesenice u Prahy. Vyhověl tak ženě, která chtěla své pozemky poskytnout pro stavbu supermarketu. Starosta Jesenice Dalibor Wijas (Rozumný rozvoj) se obává toho, že rozhodnutí NSS povede k prudkému stavebnímu boomu, na který obec není připravená a prakticky jej nemůže kontrolovat. Jedinou možností je prý nový územní plán, který již obec připravuje. Jeho zhotovení ale potrvá nejméně rok nebo dva.

„Pro obec to má nepříjemné důsledky. Otevírá se tu možnost výstavby v rozvojových lokalitách. Stavební uzávěra byla jednou z mála možností, jak výstavbu omezit,“ uvedl Wijas. Obci zatím nezbývá než vyjednávat s investory v jednotlivých stavebních řízeních. Podle starosty je pravděpodobné, že na ženiných pozemcích nedaleko rodinných domků vyroste také sporný supermarket s prodejní plochou asi 5000 metrů čtverečních.

Jesenice chtěla stavební uzávěrou zbrzdit další projekty v obci, jejíž rozvojové lokality, částečně již zastavěné, se rozprostírají na ploše asi dva čtvereční kilometry. Nerespektovala však to, že stavební uzávěra má být dočasná. Podle obce měla uzávěra skončit po nabytí účinnosti nových regulačních plánů, na kterých však radnice nezačala vůbec pracovat. To byla podle NSS chyba. „V posuzovaném případě odpůrce (obec Jesenice) k vydání regulačního plánu, k němuž vázal konec účinnosti nařízení o stavební uzávěře a jímž odůvodňoval potřebu vydání předmětné stavební uzávěry, do dnešního dne nepřistoupil a ani nerozhodl o jeho pořízení,“ stojí v rozhodnutí NSS.

Wijas připouští, že jesenická radnice věděla o vadách uzávěry. Minulé vedení obce ji prý připravilo špatně a bylo jen otázkou času, kdy toho někdo využije. Stavební uzávěra se týkala částí katastrů Jesenice, Horní Jirčany, Osnice a Zdiměřice. Zakazovala prakticky jakoukoliv stavební činnost. Jesenice ve vyjádření k Nejvyššímu správnímu soudu hájila spornou závěru tím, že v obci bez dostatečné dopravní infrastruktury je už nyní zoufalá situace. Další dopravní zátěž v podobě obchodního centra bez náležité dopravní infrastruktury za situace zahlcení dopravy v obci projíždějícími kolonami je v rozporu s veřejným zájmem na udržitelném rozvoji území, tvrdilo vedení obce.