O horách, lidech, štěstí a smůle

Říká se, že neštěstí nechodí po horách, ale po lidech. Někdy se však okolnosti schumelí tak, že může neštěstí chodit po horách i po lidech současně. Téměř školským příkladem takové situace jsou hlavní téma a minitéma prosincového čísla Realitu.

Vážení čtenáři!

[file:12453:small:right]

Hlavní téma pojednává o hotelovém trhu, který v době krize až na drobné výjimky nevzkvétá. Doklady této neradostné tendence jsou v čísle, které právě držíte v rukou, hned dva. Tím prvním je osud památkově chráněného brněnského hotelu Avion, unikátní funkcionalistické stavby od architekta Bohuslava Fuchse, která je považována za nejužší hotel ve střední Evropě (šířka 8,5 metru).

Přestože má majitel k dispozici kvalitní návrh rekonstrukce od Evy Jiřičné, první dámy české architektury, zatím je hotel uzavřen a chátrá… Druhým dokladem je článek o trendu výprodeje horských hotelů u nás. A právě tím se dostáváme k propojení osudu hor a lidí, ale také k propojení štěstí a smůly na realitním trhu. Výprodej totiž znamená žně pro dražební a realitní společnosti - a právě realitní servis je minitématem tohoto čísla.

Ale protože jde o číslo vánoční, nadělujeme vám i pár dobrých zpráv, úspěšných projektů a krásné architektury. A přidáváme přání, abyste prožili příjemné svátky a v roce 2012 se s neštěstím vůbec nepotkali!

*Vít Straňák, šéfredaktor*