O víkendech se na zámek vrací strašidla

Víkendy patří na zámku v Dětenicích na Jičínsku strašidlům a pohádkám.

I když se říká, že strašidla neexistují, ti, kteří někdy o víkendu navštívili barokní zámek v Dětenicích, vědí, že pravda je jiná. Strašidla tam přicházejí každou sobotu i neděli. Bát se jich děti ale rozhodně nemusí.
„Strašidelná prohlídka probíhá v doprovodu čarodějnice. To ale není jediná pohádková postava. Návštěvníci uvidí také čerty, upíry či bezhlavé rytíře a další strašidla,“ zve ředitel Zámeckého resortu Dětenice Petr Jindrák.
Sobotní strašidelné prohlídky probíhají celý rok od deseti hodin dopoledne do šesti hodin večer, kdy lidé musí zámecká strašidla zase opustit.
Neděle pak pokračuje v pohádkovém duchu, kdy lidé mohou spatřit na zámku příběh o Šípkové Růžence. A co víc. Po zákoutích zámku se lidé mohou projít s královským párem a jeho dvořany a sledovat i další pohádkové postavy. V neděli se zámek otevírá v deset hodin. Prohlídka začíná vždy v celou hodinu, poslední potom ve tři hodiny odpoledne.
„Strašidelné soboty jsou celoroční, Šípková Růženka je na programu do konce května, kdy ji vystřídají pohádkové neděle v zámeckém parku,“ uvedl Jindrák.

Zábava nejen pro děti

Během víkendů se v Dětenicích pobaví děti i dospělí. „Program rozhodně zaujme i dospělé návštěvníky. Jejich zájem je velký i během zimy. V žádném případě se nemůže stát, že by někdo přijel a kvůli malému počtu zájemců se prohlídka nekonala,“ popisuje zájem lidí Jindrák.
Jestli se lidé na zámku v Dětenicích pobaví i letos v zimě, to ještě není úplně jisté. „Co se týká běžných prohlídek, uvidíme podle zájmu. Každopádně pro objednané skupiny alespoň deseti lidí prohlídky probíhají i v zimě,“ říká Jindrák.
Barokní zámek v Dětenicích leží zhruba pětašedesát kilometrů od Hradce Králové. Podle pověsti vznikly Dětenice za vlády přemyslovského knížete Oldřicha v první polovině 11. století. Traduje se, ušlechtilý muž lovil ve zdejších lesích, kde našel zbloudilé a opuštěné opuštěděti, kterých se ujal. Nechal jim postavit vesnici, kterou pojmenoval podle nalezenců OE Dětenice.
V roce 1295 si v Dětenicích postavil tvrz jeden ze čtyř synů Jaroslava z Hruštice a položil tak základy bohaté dětenické historie. V roce 1587 přestavěl gotickou tvrz na renesanční zámek Bohuslav Křinecký. Současnou podobu dal zámku Jan Kristián Clam-Gallas, který renesanční sídlo přestavěl na pozdně barokní stavbu v letech 1762 až 1765.
V roce 1998 koupili zdevastovaný zámek manželé Ondráčkovi z Prahy, kteří jej zrekonstruovali a otevřeli návštěvníkům. Po objednání celých skupin návštěvníků se mohou lidé vydat i na další zámky v kraji. Některé z nich chystají i zvláštní zimní programy. Například na zámku Hrádek u Nechanic začne koncem listopadu tradiční akce nazvaná Vánoce na zámku.

CO JEŠTĚ VIDĚT

Klasický okruh: Při prohlídce zámku Dětenice mohou návštěvníci vidět 14 plně zařízených pokojů a nástěnné malby al seco i al fresco, barokní a rokokové štuky. Zámecký interiér vychází z archivních materiálů převážně z 18. století a ukazuje návštěvníkům vkus a životní styl šlechty na typickém vesnickém panství.

Otevírací doba: říjen-duben sobota 10-18 hodin, neděle 10-16 hodin, květen, červen a září denně mimo pondělí 10-18 hodin, červenec-srpen denně 10-18 hodin
Celoročně lze zajistit skupinové prohlídky od deseti osob.