O Windows 8 je větší zájem než o starší sedmičky

Lenovo ThinkPad Helix je tablet s plnohodnotnými Windows a oddělitelným displejem, nechybí stylus, ani kvalitní provedení obvyklé pro profesionální řadu ThinkPad

Lenovo ThinkPad Helix je tablet s plnohodnotnými Windows a oddělitelným displejem, nechybí stylus, ani kvalitní provedení obvyklé pro profesionální řadu ThinkPad Zdroj: Daniel Karchnak

Dosluhující Windows XP pomalu v Česku vyklízejí pozice. Přesto si stále drží třetinový podíl mezi instalovanými operačním i systémy. Počet licencí se však bude rychle snižovat na úkor nových operačních systémů.

Prodej licencí nového operačního systému Windows 8 společnosti Microsoft na českém trhu překonal odbyt starších Windows 7 za srovnatelné období. Microsoftu se tak postupně daří nahrazovat dosluhující Windows XP, které mají i přes končící podporu stále téměř třetinový podíl. Uvedl to manažer divize Windows v českém zastoupení Lukáš Křovák.

„Firmy a organizace nasazují systém Windows 8 nebo Windows 7 podle toho, v jaké fázi přechodu z Windows XP se nacházejí. Ti, co již měli na některých počítačích Windows 7, přecházejí kompletně na tuto verzi, ti co ještě nezačali, ve většině případů zvažují přechod na Windows 8. Firmy, které zavádějí koncept mobilních zařízení typu tablet pak více upřednostňují Windows 8,“ uvedl Křovák.

Podle jednoho z největších tuzemských prodejců výpočetní techniky CZC se v březnu podíl prodávaných PC a dalších zařízení s Windows 8 vyhoupnul na 78 procent a zařízení s Windows 7 reprezentovala 22 procent. Microsoft uvedl na trh Windows 8 loni v říjnu. Od té doby vydal 739 aktualizací a vylepšení aplikací. Firma tento týden zároveň oznámila, že vydá aktualizovanou verzi Windows pod označením 8.1, která bude uživatelům bezplatně k dispozici prostřednictvím Windows Store. Celosvětově Microsoft od října prodal 100 milionů licencí Windows 8. Lokální čísla nezveřejňuje.