O2 chce od státu příspěvek na univerzální službu 138 milionů

ilustrační foto, O2

ilustrační foto, O2 Zdroj: O2

Největší tuzemská telekomunikační firma O2 požaduje od státu 138 milionů korun za poskytování univerzální služby a levnějšího volání pro zdravotně postižené v loňském roce. Je to zhruba o jeden milion méně než za rok 2013. Oznámil to Český telekomunikační úřad, který bude požadavky prověřovat.

Na univerzální službu má jít přes 48 milionů korun, z toho většina na provozování telefonních automatů, zbytek je určený na poskytování zvláštních cen volání pro zdravotně postižené v pevné i mobilní síti.

Počet telefonních budek dotovaných státem příští rok klesne zhruba o 300 na 5158 automatů. Zmenší se totiž velikost obcí, ve kterých je bude muset O2 povinně provozovat. Zatímco letos musel být telefonní automat povinně v každé obci do 2000 obyvatel a do 5000 obyvatel v případě, že v lokalitě není dostatečně silný mobilní signál, příští rok bude muset být v každé obci do 1500 obyvatel. Dotace na jeden automat se pohybuje kolem 9000 korun.

O2 má kolem pěti milionů mobilních zákazníků a přes 880 tisíc pevných hlasových linek. Majoritním vlastníkem operátora je od loňska investiční skupina PPF.