O2 příští rok zvýší investice, peníze půjdou hlavně do LTE

ilustrační foto, O2

ilustrační foto, O2 Zdroj: O2

Telekomunikační firma O2 v příštím roce investuje kolem deseti procent tržeb, což je mírně více než v letošním roce. Letos to bylo zhruba devět procent. Hlavní část investic bude směřovat do rozšiřování pokrytí LTE na Slovensku a do transformace informačních systémů. "V dalších letech, až dokončíme transformaci IT, kapitálové investice klesnou na pět až šest procent tržeb," uvedl generální ředitel Tomáš Budník.

Operátor chce zároveň urychlit pokrývání rychlou mobilní datovou sítí LTE i v Česku. Ze stávajících 80 procent populace by se mělo příští rok zvýšit na 99 procent, podobně jako u T-Mobile, se kterým síť sdílí.

Příští rok chce pro LTE využít vedle současných frekvencí 800 a 1800 MHz i pásmo 2600 MHz. V budoucnu pak počítá i s pásmem 700 MHz uvolněným po přechodu televizního vysílání na DVB-T2.

Pásmo pro LTE

Firma zároveň jedná s ČTÚ o využití pásma 450 MHz, kde nyní provozuje datovou síť CDMA, i pro technologii LTE. Síť by mohla sloužit pro připojení různých zařízení, například dálkové odečty, nebo pro bezpečnostní komunikaci.

Společnost O2 se minulý týden dohodla s konsorciem bank vedeným Komerční bankou na refinancování svého úvěru a získání nového úvěru až do celkové výše 12 miliard korun. Část využije na nedávno schválený zpětný odkup vlastních akcií nebo na případné akvizice.