O2 uvolnila svoji LTE síť i pro mobilní telefony

LTE

LTE Zdroj: Mobilmania.cz

Operátor Telefónica rozšířil použití své rychlé mobilní sítě LTE v Praze a Brně také pro hlasové služby. Až dosud fungovala tato služby jen pro data, nově je od dnešního dne po modemech a tabletech přístupná také v mobilních telefonech – smůlu však mají prozatím majitelé iPhonů. Operátor chce letos pokrytí LTE rozšiřovat.

„Protože LTE je technologie nabízející primárně datové připojení, volání zajišťuje technologie Circuit Switch (CS) Fallback, která umožňuje telefonovat a posílat i přijímat SMS i tehdy, pokud je mobil připojený v síti LTE,“ uvedl Ctibor Jappel z tiskového oddělení operátora s tím, že vše probíhá automaticky.

Pro využití sítě LTE musí mít klient zařízení a SIM kartu, která tuhle technologii podporuje. Kartu si může bezplatně vyměnit ve kterékoliv prodejně O2. Ty vydané od letošního února už LTE podporují všechny. „Z důvodu softwarového omezení na straně výrobce zatím nebudou LTE v síti O2 moci využít majitelé mobilních telefonů iPhone,“ upozornil operátor.

Zákazníci Telefóniky mohou nejrychlejší datové připojení LTE využívat už od června roku 2012, kdy Telefónica jako první český operátor spustila komerční provoz sítě LTE. Rychlost stahování podle operátora dosahuje 75 Mbit/s. Pro síť firma využívá vlastní kmitočty v pásmu 1800 MHz. Pro letošní rok plánuje rozšířit síť LTE i do dalších regionů.

Sítě LTE provozují i zbývající dva velcí operátoři - T-Mobile a Vodafone. I oni počítají s jejich postupným rozšiřováním. Bude to však záležet i na tom, jak rychle jim Český telekomunikační úřad (ČTÚ) přidělí licence pro mobilní sítě LTE vydražené v loňské aukci. To by měl podle plánu učinit už tento měsíc, kdy zároveň operátory vyzve k zaplacení za vydražené kmitočty. Stát za ně získá celkem 8,5 miliardy korun. ČTÚ dražil bloky frekvencí v pásmech 800, 1800 a 2600 MHz, na konci loňského roku je získali právě stávající operátoři T-Mobile, Telefónica a Vodafone.

LTE
LTE (zkratka z anglického 3GPP Long Term Evolution) je technologie určená pro vysokorychlostní Internet v mobilních sítích. Formálně jde o technologii spadající do standardu 3G, přičemž její následovník – LTE Advanced – bude již plnohodnotné 4G řešení. Teoretická rychlost stahování (downlink) je 172,8 Mbps a odesílání (uplink) 57,6 Mbps. (Zdroj: Wikipedia.org)