O2 už po vyčerpání dat nezpomalí internet, přístup k němu přeruší

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes

Mnoho uživatelů mobilního internetu čekají změny. Společnost O2 již nebude od poloviny července klientům, kteří vyčerpají datový limit, zpomalovat mobilní internetové připojení, ale bez přikoupení dat je od internetu rovnou odpojí. Podobné opatření zavedl již loni T-Mobile u svých levnějších tarifů.

Operátor zákazníkům s velkou spotřebou dat nabídne možnost automatické obnovy datového limitu, možnost přikoupení dat v rámci jednorázového balíčku a nebo si mohou nastavit jiný vhodnější datový tarif. Před vyčerpáním limitu bude operátor klienty varovat prostřednictvím SMS.

„V posledních letech jsme investovali miliardy korun do rozvoje sítě LTE a soustředíme se na nabídku telefonů výhradně s podporou této technologie, aby zákaznická zkušenost byla co nejlepší. Při zpomalené rychlosti po vyčerpání základního objemu dat naopak připojení nefunguje spolehlivě, stránky se nenačítají správně. Zákazníci jsou pak nespokojení a obrací se na nás s tím, že jde o chybu sítě,“ řekla mluvčí Lucie Pecháčková.

Podle operátorů počet zákazníků, kteří překračují datové limity, není příliš velký a pohybuje se kolem čtyř procent. Český telekomunikační úřad si myslí, že poté, co operátoři získali další frekvence v aukci kmitočtů, není nutné čerpání dat zákazníky jakkoliv omezovat.

Odhad průměrné spotřeby dat na jednu SIM kartu využívající datové služby byl v loňském roce v Česku 598 MB, například ve Finsku ale připadá na každou SIM kartu v průměru desetinásobek spotřebovaných dat.